Sunday, June 27, 2010

Soalan ( Remeh Temeh ) tentang Remaja .


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Bersambung dari Entri lalu ;


Soalan keenam ,
Ustaz , mengapa Remaja suka ber''couple'' ?

Baiklah , satu point je saya nak bagi . Nafsu ! . Dah itu sahaja lah jawapan dari saya . The End . Haha .

Nafsu ni nak terangkan macam mana ye ,...ha , macam ni nafsu ni kalau tak dididik dan dijinakkan macam kita jinakkan seekor singa , susah wooo ... Tak banyak tak puas ..sudah banyak pun tak puas..Itulah Nafsu !

Hasil Kajian ; Kaum wanita ini merasakan dirinya memerlukan tanggungan . So , Kalau makhluk ni salah pilih highway , nak ipoh tapi ikut jalan Johor Bharu .Faham faham sudahlah..haha


Kalau Lelaki kenapa pulak suka ber"couple" ? Saya pun tak ingat dari mana saya belajar...Haha. Hasil kajian mendapati bahawa lelaki menyukai apa benda yang tiada pada dirinya .Tetapi ada pada jantina yang lain . Apakah bendanya ? Lu fikir lepas tu zikir la sendiri .

Diorang bukan tak tahu ayat Quran ,


"Dan janganlah kamu menghampiri zina , sesungguhnya zina itu keji dan jalan menuju kesesatan " .

( Surah Al Isra' : 32 )

Allah tak kata "Dan janganlah kamu berzina" . Allah kata " Dan Janganlah kamu menghampiri zina "

Bila dalam Quran kata Jangan ! maka ia telah menjadi 2 Hukum . Hukum pertama , Makruh Tahrim iaitu Makruh yang "5 cm " lagi nak masuk longkang Haram . Manakala hukum kedua , direct Haram la . Dalam Kes hampiri zina ni ...hukumnya jelas Haram!!! .

" Alah Ustaz , kitaorang bukannya buat apa apa , setakat duduk duduk sahaja . Lagipun , kitorang bukan dalam rumah , kitorang duduk kat tempat awam ...semua orang nampak . "

Bila ada makhluk perosak yang menggunakan ayat power ni.. Bagilah dalil ayat 32 surah Al- Isra' . Lepastu , explain la apa penyebab hampiri zina .Contohnya bercouple dan menonton "BlueCah" .

Bukan tak boleh bercouple , boleh tapi kenalah kahwin dahulu . Alahai , korang balik rumah pi dengar lagu Kasih keKasih dari Inteam ..dah la syok ..jawapannya menepati kehendak korang . Dah kahwin nak buat apa , buat jelah . Dua dua merasa nikmat , pahala dapat , ketaqwaan pun meningkat .Haha.Sesuai dengan hadith Rasulullah SAW ;

" Perempuan perempuan iaitu isteri kamu merupakan tempat kamu bercucuk tanam , buatlah apa yang kamu suka mengikut selera terhadap ladang kamu itu ."


Ha , yang ni baru terbaik dari ladang .

"Wahai para pemuda , siapa yang mampu berkahwin , sesungguhnya ia menundukkan pandangan dan menjaga kemaluan . Sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah "

( Riwayah Bukhari )


Couple itu hanya selepas Kahwin . Ingat kawanku!!!Ingat Couple Ingat Api Neraka .

Soalan Ketujuh ,
Remaja sekarang ni sudah luntur akhlaknya . Jadi , bagaimanakah cara terbaik untuk mengatasi masalah ini ?

Lumrah dunia , sepatutnya gunalah Bleach jenama Al-Quran dan Assunnah , insyaallah tak akan luntur keimanan . Ni tak , guna peluntur jenama XXX , meluntur kan iman lagi adalah .

Ok ok , gurau je lah . Merujuk soalan anda , kita boleh check dalam hadith Rasulullah SAW yang bermaksud ;

"Sesiapa yang melihat kemungkaran , maka ubahlah ia dengan tangannya , apabila ia tidak mampu , dengan lidahnya dan apabila tidak mampu , dengan hatinya . Demikian itu adalah selemah lemah Iman "

Maksud hadith ni ..
point pertama ; cegah guna tangan ...bukan penampar tau tapi guna kuasa ..tangan dalam hadith ni bermaksud kuasa...
point kedua ; cegah guna lidah ...ni tugas semua sebenarnya tapi khas untuk alim U'lama lah .
point ketiga ; cegah dengan hati... kita hanya mampu membenci dengan iman kita dan itu selemah lemah Iman .Makna kalau kita buat bodoh je dengan kemungkaran..siap la korang kena belasah Munkar Nankir nanti..


" Kamu adalah umat yang terbaik yang dilahirkan untuk manusia , menyuruh yang ma'ruf dan mencegah dari yang mungkar dan beriman kepada Allah ."

( Surah Ali Imran ayat 116 )


Ini adalah tugasan Free dan wajib daripada Allah . Jika kita mentaati kita akan mendapat percutian ke Syurga tanpa balik balik . Akan tetapi , jika mengingkari , ketahuilah Azab Allah itu sepedih pedihnya !!! .Soalan kelapan ,
Ustaz , mengapa Remaja suka mengumpat dan mencela ?

Wah , soalan HOTS ni!. Eh , kau tak sedar ke yang kita ni pon sedang mengumpat si Remaja ? Haha . Tapi tak mengapa sahabatku , Mengumpat sebegini dibenarkan syarak sebab dikau mengumpat meminta Fatwa .

Saya malas nak ulas panjang lebar..haha..Beginilah , cuba bayangkan , time darurat kita dihutan bertiga dengan 2 orang sahabat karib kita . Salah seorang karib kita suka mengumpat . Ditakdir Sahabat karib kita yang lagi sorang ni almarhum . Sahabat kita yang suka mengumpat ni dah pucat sebab terlalu lapar . Kita pon kata ; " Makanlah jom jenazah kawan kita ni sekadar alas perut " . Apa jawab Pengumpat tadi ? dia mesti berkata ; " Katakan TAK NAK kepada daging JENAZAH !

So , macam tulah mengumpat . Mengumpat dikatakan sama dengan memakan daging saudaranya sendiri .Nauzubillah hi min zalik .

Korang yang tak nampak tak "nampak" daging Jenazah kawan kita time mengumpat mesti nampak daging kentucky kan ???


Dari Abdullah Bin Mas'ud , bersabda Rasulullah SAW ;

" Seorang mukmin bukanlah seorang yang suka mencela , pengutuk , kata katanya keji dan kotor . "

Soalan Kesembilan ,
Ustaz , ada orang tanya saya , mengapa remaja sukakan hiburan ?


Eceh... kau yang tanya lepas tu kata orang lain yang tanya .Haha..Takdalah , gurau je .
Begini , semua orang suka akan hiburan . Sedangkan Rasulullah SAW sendiri menggalakkan hiburan . Oppps...tapi bukan goyang dangdut tau!!!

"Tidaklah dalam kalangan umatku mereka yang tidak melagukan Quran " .

Fitrah manusia sukakan hiburan . Tapi mesti ada garis panduan . Soalan anda ni penerangan nya luas..kalau nak jawab kena buat berjilid jilid buku..haha . Saya rasakan anda maksudkan hiburan yang digemari Remaja ialah hiburan yang berunsurkan Maksiat ..betul tak ? kalau salah Im sorry...haha

Saya pernah menyoal remaja tentang permasalahan yang kau tanya pada aku . Apa remaja ni jawab ? " Sesuai dengan jiwa kitorang ." "Ia menenangkan. "

Padahal Allah SWT berfirman ;

" Hanya mengingati Aku jiwa kamu akan tenang . "

( surah Ar-Rad : 28 )


Aduh ! kepala aku sudah runsing untuk menyoal diri ku sendiri..Nak jawab soalan yang sendiri tanya pon sakit kepala aku!haha