Saturday, August 7, 2010

Istighfar ; Keampunan hanya kepada AllahBismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadIstighfar ertinya memohon keampunan kepada Allah diatas segala macam dosa dan kesalahan yang dilakukan . Doa doa yang berinti permohonan seperti ini mempunyai bentuk yang tertentu antaranya ada kata kata memohon taubat dan keampunan .


Manusia tidak pernah lekang daripada berbuat dosa , sama ada sengaja atau pun tidak .
Sebab tu Nabi SAW ada berdoa ,

" Ya Allah , ampunilah dosa kami yang telah lalu , dosa yang sedang kami lakukan dan dosa yang kami akan lakukan "

Kita sebagai manusia yang beriman , adalah wajib untuk kita memohon keampunan kepada Allah demi melunasikan atau membersihkan diri dariapada kekotoran dosa dan maksiat kepaa Allah .

Banyak ayat alquran dan alhadith yang mengajak kita supaya beristighfar ;

" Dan minta ampunlah untuk dosamu , seta bertasbihlah dengan memuji Tuhanmu pagi dan petang . "

" Minta ampunlah untuk dosamu dan untuk dosa orang yang beriman lelaki dan perempuan ."

" Minta ampunlah kamu sekalian kepada Allah , kerana Allah itu Maha pengampun dan Maha Penyayang . "

Menerusi ayat lain , Allah SWT berfirman ;

" Bagi mereka yang bertawa kepada Tuhan , disediakan syurga dibawahnya mengalir sungai sungai yang jernih airnya dan yang didalamnya terdapat bidadari bidadari yang suci dan rahmat Allah SWT yang melimpah limpah , kerana Tuhan akan membalas amal ibadahnya . Persediaan itu ialah untuk mereka yang berkata ; : wahai Tuhan kami , semua kami percaya akan dikau ,
ampunilah segala dosa kami , dan hindarilah kami daripada azab azab neraka . Mereka itulah orang orang yang sabar , orang orang yang benar , orang orang yang bertaqwa , orang orang yang suka bersedeqah dan orang orang orang yang meminta keampunan daripada Tuhan pada malam hari ."

Jaminan Tuhan bahawa orang yang meminta ampun itu tidak akan diseksa kelak kemudiannya , ternyata dari firman Allah SWT yang bermaksud ;
" Tidaklah Tuhan akan mengazab mereka yang selalu ada disampingmu ( wahai Muhammad ) , begitu juga Tuhan tidak akan mengazab mereka yang meminta ampun kepada Nya . "


Kemudian , dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari daripada Abu Hurairah , katanya ;

" Saya dengar Rasulullah SAW bersabda ; Demi Allah , saya minta ampun dan bertaubat kepada Tuhan pada setiap hari lebih daripada tujuh puluh kali ."

Dalam sebuah hadith Qudsi diriwayatkan daripada Tabrani , sabda Rasulullah SAW ; " Allah berfirman , " Wahai anak Adam , ketahuilah bahawa apa yang kamu minya dan kamu harapkan , Aku ampuni semuanya . Wahai anak Adam , jika dosamu memenuhi langit dan bumi sekalipun , kemudian kamu meminya ampun kepadaKu , nescaya Aku ampunkan semuanya ...."


wallahua'lam