Friday, September 30, 2011

Agama dan Akhlak bergandingan


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Ada agama tak semestinya berakhlak mulia . Lebih baik kalau ada sedikit ilmu , dan dengan sedikit ilmu itu dia amalkan menyelusuri kehidupan seharian .

Tak guna kalau kita ada banyak ilmu , tafsir al-quran ni , pergh macam - macam tafsir dia pakar , dia master Tafsir al-Jailani , tafsir fi zilalil Quran , tafsir ibn Katheer dan macam -macam lagi . Tapi tak diamalkan pun isi kandungan ilmu itu . Tetap tak beri manfaat jugak .

" Ilmu yang tidak diamalkan tidak memudharatkan tetapi tidak juga memberi manfaat . "

Ada 2 kes yang saya dapat ,

kes pertama ;

si suami ni seorang yang agak susah , suruh isterinya yang duduk bersama keluarganya balik duduk bersama suami . Tetapi si isteri tak mahu . Walhal si isteri ni ada BA dalam bab syariah .
Dia patut tahu , apa hukum derhaka cakap suami .

kes kedua ;

si suami ni hebat orangnya dalam bab agama tapi sayang seribu kali sayang , ada skandal dengan perempuan lain . Padahal anak dah dapat , isteri dah ada . Apa lagi yang nak ?

Agama itu terletak dihati , dan perlu dizahirkan , kalau setiap hari pakai jubah , tapi mulut lancang peluru turpedo , tak akan berguna . Kalau nak kira pakai jubah tu dah 'alim . Yahudi mabuk pun pakai jubah . ( Tak caya tengok cerita Ahmad Albab )

Persoalannya , mengapa jadi begini ?

Ini kerana , ilmu dia tahu , amal tak mahu , berjaya di akhirat tak akan mampu !

dan bukankah nabi Muhammad SAW telah bersabda ;

" Bila anda didatangi oleh orang yang ada agama dan berakhlak baik , maka terimalah jangan dipersiakan kelak kamu ditimpa bencana dan malapetaka . "

( HR Turmudzi dan Ahmad )

Hah , jelas kan ? nabi tak suruh cari yang beragama sahaja tapi nabi suruh cari yang berakhlak juga .

Renung-renungkan dan selamBat bertaubat :)