Friday, July 2, 2010

Solat Qasar ; Berapa lama diboleh menunaikannya ?

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Ustaz tahu tak dalil pasal kalau pergi sambung belajar kat tempat yg jauh contohnye kita kat KL sambung blaja kat Kedah..boleh solat Qasar sepanjang 3 tahun study ?
member saya bagitahu benda ni..saya rasa macam tak btol je ...

Pertama , kalau hangpa nak belajar kat Kedah , hangpa kena belajar bahasa Kedah dulu..haha
Ok ...macam ni..Kau salah tanya orang..Aku bukannya pakar pun bukan pakar dengan masalah Hukum hakam ni..Jadi masalah ni saya rujuk kitab ( macam la artikel lain aku tak rujuk kitab ..haha ) Siri Panduan Solat Qasar , Jamak , Solat Jinazah dan Solat Orang Sakit siri Satu oleh Al-Ustaz Shamsudin Othman .

Mengikut Imam Shafie , seseorang yang tinggal di suatu tempat lebih daripada 3 hari ( tidak termasuk hari tiba dan pulang ) , dia dianggap sudah bermukim dan orang yang bermukim tidak boleh solat qasar kecuali dia menjalankan tugas tertentu dan dia berniat akan meninggalkan tempat itu sebaik sahaja tugasnya selesai . Bagi yang demikian , dibolehkan solat Qasar selama 18 hari .
Sila rujuk Akmal Hj Md Zain ms 235...

( kalau rujuk kitab Doraemon , memang takkan jumpa masalah hukum ni..haha )


Tempoh 18 hari itu adalah berdasarkan sebuah Hadith daripada Ibnu Abbas yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari ;

" Nabi SAW bermukim dalam salah satu perjalanan selama 19 hari dan bersolat dua dua rokaat . Maka kami pun apabila bermukim 19 hari kami bersolat dua rokaat , dan kalau lebih daripada itu kami akan cukupkan " .

Yang dimaksudkan dalam hadith ini ialah Nabi SAW bermukim di Mekah sewaktu pembebasan Mekah . Dan 19 hari yang dimaksudkan itu adalah termasuk hari baginda berangkat meninggalkan Mekah untuk melanjutkan perjalanan ke Hunain . Ertinya tempoh bermukim yang sebenar ialah 18 hari .

Tetapi Imam Abu Hanifah berpendapat solat Qasar dibolehkan selama mana orang itu belum selesai menjlankan tugasnya disesuatu tempat , dan dia tidak bermaksud untuk tinggal menetap atau bermastautin di tempat itu ..
**[ Rujuk Akmal Hj Md Zin , ms 235 ]Tapi ingat solat qasar tu hanya boleh dilakukan dengan Syarat 92 kilometer dan niat yang murni.. kalau nak pi konsert Super Junior , jangan harap boleh buat Qasar ..Tapi Nasuha boleh..haha ..haha