Saturday, October 16, 2010

Kelebihan Rasulullah SAW


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadRasulullah SAW adalah manusia yang paling hebat didunia , setiap gerak gerinya dicatat oleh orang . Kita ada ? kalau ada pun yang buruk buruk sahaja . Rasulullah tak , setiap gerak geri dicatat tanpa sebarang kecacatan , yang cacat orang yang mecatatkannya , sengaja nak memutar belitkan kehidupan Rasulullah . ok ,itu bab orang hina Rasulullah , apa barang hina rasulullah , orang yang hina Rasulullah selalunya akan sering dapat malapetaka~


Sewaktu Halimah Saadiah nak balik setelah ambil Rasulullah ( sewaktu kecil) sebagai anak susuan , unta suami yang tua , keldai yang uzur menjadi laju bahkan lebih laju daripada kuda . Halimah sebenarnya datang berombongan , tapi rombongan semua dah balik malam dah selepas dapat anak , Halimah dan family balik besok pagi naik unta dan keldai tapi boleh potong rombongan tu .

Kisah yang lain diceritakan , anak Halimah sering menangis sebab tak dapat susu ibunya . Halimah kurang susu tapi berniat nak ambil Muhammad juga sebab nak dapat upah . Bila Muhammad dapat je puting payudara Halimah , berluak luak susu yang keluar , semenjak itu anak Halimah sudah tak menangis.


Kita susun pula dari atas ke bawah secara ringkas kelebihan anggota badan Rasulullah , kalau nak cerita tentang Rasulullah , banyak sangat sebab Rasulullah memang manusia yang hebat!

1 .Rambut ;

Pernah dengar kehebatan Khalid Al-Walid ? setiap peperangan yang dia jadi panglima , inshaallah tak akan kalah sehinggakan Umat Islam fikir sebab Khalid al-Walid lah islam menang .Tu la pasal Umar Al-Khattab pecat dia . So, jangan nak maki hamun Umar . Umar lebih bijak daripada kita .

Dari mana Khalid Al-Walid dapat kehebatan ini ?

Rambut Rasulullah SAW , rasulullah potong rambut baginda sendiri , lepas itu suruh Khalid al-Walid letak dalam serban dia . Akhir nya , semua peperangan yang dia sertai Islam menang hasil barakah rambut Nabi .

2 . Muka ;

suatu hari ,pada waktu malam, Aisyah menjahit . Tiba - tiba , api lampu terpadam , terjatuh lah jarum ke lantai . Aisyah terpandang ke luar .

"Ya , Allah , aku menjahit sampai siang rupanya . Mana Rasulullah ni ? " Aisyah cemburu .

Aisyah buka pintu , terkejut , Rasulullah di depan pintu .Wajah Rasulullah lah punca cahaya tersebut .

" Ya Rasulullah , wajah kau begini bercahaya . Ada tak umat Islam yang tak dapat lihat kau dipadang Mahsyar kelak ?"

" Ada , wahai Aisyah , mereka itu adalah bilamana nama aku disebut , mereka tidak berselawat keatasku ."

3 . Telinga ;

Ada sahabat Rasulullah yang meminta pertolongan daripada jauh . Rasulullah mampu mendengarnya .


4 . Mata ;

Saidina Husin , cucu Nabi yang kedua , saat Nabi lihat wajah Saidina Husin , menangis rasulullah . Sebab apa ? sebab .. Rasulullah sudah nampak masa depan Saidina Husin dibunuh oleh orang Islam . Orang Islam !!! peristiwa ini membuatkan Rasulullah berduka . Orang Islam sendiri membunuh cucu kesayangannya .

Riwayat yang lain , ada sahabat tegur Rasulullah , Rasulullah nampak atas kepala sahabat tu ada Malaikat maut lantas Rasulullah bersabda ;

" Berlaku lemah lembutlah engkau terhadap sahabatku . "

Sahabat pelik . On the way nak balik tu juga Sahabat ni gol.


5 . Hidung ;

Ada sahabat mengadu kepada Rasulullah , wahai Rasulullah , aku lapar .

Rasulullah suruh sahabat ni bawa beg kulit .

Maka , diberikan beg kulit kepada Rasulullah . Rasulullah ambil itu beg lalu hembus angin dari hidung ke beg kulit .

" Buka beg ini hanya bila kamu berwuduk ."

Sahabat ni pelik , nak tahu apa dalamnya , lantas dia berwuduk , terkejut sahabat , didalam beg kulitnya bila dibuka ada macam macam makanan , keju , susu , dan lain lain .

Kalau kita dapat macam tu ? tak payah kerjalah jawabnya . Duduk rumah tinggal hembus dalam laci .haha

Tapi Rasulullah tak , Rasulullah sendiri berlapar asal umatnya tak . Di rumah Nabi kadang kala tidak ada sebiji pun buah tamar sedangkan negeri tempat tinggal nabi penuh dengan pepohon tamar .

Nak tanya sedikit ,ada ke kamu pernah dengar Nabi minta Aisyah beg kulit ? tidak ada bukan ?hehe.6 . Air liur ;

Dalam sebuah peperangan , ada sahabat nabi yang patah tangan nya . Nabi ambil tangan sahabat yang patah , sapu dengan air liur dan sambungkan kembali dengan badan . Terus elok !

Terdapat kisah , Sahabat Nabi beli perigi . Jadi , Nabi ludahkan air liurnya kedalam telaga tersebut. Menjadi manislah telaga tersebut . Bahkan lebih manis daripada madu .

Dalam riwayat yang lain juga dinyatakan , dalam sebuah peperangan , sahabat nabi terkena panah di biji mata hitam sebelah kanan . Nabi cabut panah menggunakan tangan kanan Nabi dan sapu air liur pada mata yang luka . Terus elok bahkan lebih baik dari sebelumnya .

Sampaikan Sahabat Nabi berkata ; kalaulah aku kena lagi sebelah .

Mintak lagi .haha.

7 . Badan ;

Nabi adalah orang yang lebih pemalu dari gadis gadis . Ada sahabat nabi sangat cium badan nabi . Jadi , dia buat helah .

Nabi sebelum ni tercampak capalnya dibadan Sahabat ni , jadi sahabat ni minta nabi buka baju , dia nak balas dendam terhadap nabi . Sahabat nabi yang lain , semua marah. " Sampai hati kau buat Nabi macam ni , tidak mengapa , kau balas dendam lah terhadap aku .

Sahabat ni , tetap dengan niatnya terhadap Nabi . Maka , nabi angkat gamis . Sahabat- Sahabat semua menangis sebab tahu yang nabi tak suka tunjuk tunjuk badan . Setelah nabi buka baju . Sahabat nabi yang nak balas dendam ni lantas cium badan nabi .

Nabi bersabda ; Barangsiapa yang nak lihat wajah penghuni syurga maka lihatlah dia .

Nabi palingkan wajah Sahabat ni kepada Sahabat sahabat yang lain . Terkejut sahabat . Bercahaya!


8 . Tangan ;

Seperti yang kita sedia maklum diantara celah celah jari nabi boleh keluarkan apa ???

air ...

Diriwayatkan , air yang keluar dari celah celah jari nabi cukup untuk 80, ribu orang . Subhanallah .

9 . Kaki ;

Kaki Saidina Ali yang sakit , diubati oleh Nabi menggunakan kaki Nabi sendiri . Bagaimana treatmentnya ? macam solat orang sakit tu lah . kaki menghadap kiblat . Nabi sini , Ali situ . ( Tapak kaki Ali bertemu tapak kaki Rasulullah .)

Ali berkata ; kaki aku lebih baik bahkan tak sakit sampai kesudahnya .Wallahualam . Sila tegur kesilapan saya jika ada kesalahan . Syukran . Jazakallah .

Barakallah hu lakuma~


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad
Pernah dengar tajuk ni ? tak pernah ? bahaya uh , balik rumah , buka radio Islam .hehe


Fenomena Nasyid oleh Maher Zain memang melebihi jangkaun . Pelbagai isu turun setelah turunnya Maher Zain di bumi Malaysia . Itu soal lain , sekarang ni ,

mari kita preview sedikit lagu Maher Zain ~ Barakallahu lakuma ;


We're here on this special day
Our hearts are full of pleasure
A day that brings the two of you
Close together
We're gathered here to celebrate
A moment you'll always treasure
We ask Allah to make your love
Last forever
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

Baraka allahu lakuma
Wa baraka alaikuma
Wa jama’a bainakuma fi khair(2x)

From now you'll share all your chores
Through heart-ship to support each other
Together worshipping Allah
Seeking His pleasure
We pray that He will fill your life
With happiness and blessings
And grants your kids who make your home
Filled with laughter
Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

Baraka allahu lakuma
Wa baraka alaikuma
Wa jama’a bainakuma fi khair(2x)

Baraka allah(4x)
Baraka allahu lakum walana(2x)
Allah barik lahuma, Allah adim hubbahuma
Allah solli wassalim a’la rasulillah
Allah tuba’laina, Allah irdho anna
Allah ihdi khotona a’al sunnat nabiina

Let's raise our hands and make Do'a
Like the Prophet taught us
And with one voice
Let's all say, say, say

Baraka allahu lakuma
Wa baraka alaikuma
Wa jama’a bainakuma fi khair(4x)


Sekarang , saya bukan saja - saja nak post lagu ni , ada sebab .. part " Barakallah" sehingga "fi khair" tu apa benda ? orang kita nyanyi nyanyi sahaja tapi tak tahu maksud , ada yang berkata , lagu ni puji Allah ,.memang lah puji Allah tapi . Tapi apa , malas nak terangkan .haha


Lagu ini diambil dari salah satu hadis Rasulullah melihat dari Abu Hurairah r.a. Apabila seseorang berkahwin dengan Rasulullah membacakan doa kepada mereka


بارك الله لكما وبارك عليكما وجمع بينكما في خير

yang bererti "Semoga Tuhan memberkati anda dan memberikan berkat tentang dirimu dan Semoga Allah bersatu anda dalam yang baik."

(Hadis Riwayat Abu Daud, Tirmidzi, Ibnu Majah dan lain-lain)Apapun , lagu ni memang merdu , disarankan anda untuk mendengarnya~