Thursday, February 17, 2011

10 Replika Monumen di Taman Tamadun IslamBismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Taman Tamadun Islam merupakan sebuah kembara interaktif monumen Islam di serata dunia . Ia memberikan pendidikan dan hibran informatif tentang destinasi Islam deluruh dunia .


Taman Tamadun Islam terletak di Pulau Wan Man , Kuala Terengganu . Taman seluas 23 hektar ini adalah sebahagian daripada projek untuk membangunkan Kuala Terengganu sebagai bandar tebingan sungai .

Taman Tamadun Islam adalah taman tema pertama yang mengiktiraf seni bina islam dan zon Awam .

Kompleks ini menempatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah islam dunia .

Antara monumen yang dimuatkan didalam blog ;( Masjid Kul Sharif , Kazan , Russia )

Masjid ini dibina bagi mengenang jasa dan perjuangan seorang guru serta muridnya yang gigih mempertahankan diri dari serangan Ivan "The Terrible" .

Masjid ini dibina pada tahun 1996 setelah kejatujan Empayar Soviet .
( Masjid Kudus Minar )

Masjid Kudus Minar yang berada di Indonesia ini dibina pada tahun 1549 Masihi oleh seorang guru terkenal bernama Sunan Kudus . Menaranya diperbuat daripada batu - batu gunung berapi !

( Abu Nasr , Afghanistan )

Terletak di tengah - tengah Balkh , Central Park . Ianya dibina bagi mengabdikan jasa - jasa ketua dan tokoh agama terkenal di Heart , Afghanistan iaitu Khawaja Abu Nasr Parsa .


( Kota Aleppo Citadel , Syria )

Kota Aleppo adalah sebuah kota yang telah dibina oleh umat islam lampau diatas sebuah bukit di Syria . Ianya membuktikan kecanggihan teknologi umat islam dahulu yang berjaya membina kota diatas sebuah bukit .

( Kota al-Hambra , Sepanyol )

Kota al-Hambra adalah sebuah kubu dan istana kesultanan Moorish di Granada . Ia bermula dengan sebuah masjid yang dibina semasa pemerintahan awal Islam di Sepanyol .


10 Replika Monumen Taman Tamadun Islam [part 2]

10 Replika Monumen di Taman Tamadun IslamBismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


10 Replika Monumen Taman tamadun Islam [ part 1 ]

( Masjid Mohammad Ali )

Masjid ini terletak di Wilayah al-Qalaa di Kaherah , Mesir . Direka bentuk oleh arkitek Greek yang bernama Yusuf Bushnaq . Mula dibina pada tahun 1246 Masihi dan siap pada tahun 1265 Masihi .
( Masjid Suleyman )

Masjid ini direkabentuk oleh Sinan yang merupakan arkitek agung dari Othmaniah . Masjid ini dinamakan sedemikian berdasarkan nama sultan Suleyman yang memerintah Turki dari tahun 1520 Masihi hingga 1566 Masihi .

( Kubbah as-Sakhrah )

Quba as-Sakhrah atau lebih dikenali sebaga Dome of Rock dibina pada tahun 692 Masihi di kawasan Haram al-Sharif . Kubah as-Sakhrah bukanlah binaan masjid .

Dikatakan , pembinaan masjid ini bagi melindungi batu terapung yang menjadi tempat nabi Muhammad SAW berpijak sebelum mikraj ke langit .

Ketika itu , masjid yang dibina oleh Saidina Umar berdekatan dengan kubah ini masih belum wujud . Kubah ini dibina oleh Khalifah Malik bin Marwan .( Masjid Agadez )

Masjid ini terletak di daerah Air Massif di tengah - tengah Negara Niger . Ia dibina dalam kurun ke 16 semasa zaman Agadez . Ianya unik kerana diperbuat daripada kayu dan lumpur .

( Masjid Kalyan Minaret )

Menara ini dibina oleh Arsian Khan pada tahun 1127 Masihi .

Digunakan sebagai rumah api dan menara peninjau untuk mengelakkan serangan musuh .

Merupakan contoh struktur dan binaan terbaik pada zaman tersebut .