Tuesday, February 16, 2010

Menghormati Orang tapi masuk Neraka???


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadPelik tajuk diatas ? kita hormat kwan tu tapi kita masuk Neraka...Jum kita layan hadith ni..


Barangsiapa suka dihormati manusia dengan perhormatan dalam bentuk berdiri, maka hendaklah dia bersiap sedia dengan tempat duduknya di Neraka.
(Hadis Riwayat Ahmad, hadis sahih)


Anas bin Malik radhiyallahuanhu berkata,

Tidak seorang pun yang lebih dicintai oleh para sahabat daripada Rasulullah SAW Tetapi, bila mereka melihat Rasulullah SAW(hadir), mereka tidak berdiri untuk beliau. Ini adalah kerana mereka mengetahui bahawa beliau membenci perkara tersebut.
(Hadis Riwayat at-Tirmidzi, hadis sahih)


Ini adalah kerana para sahabat Rasulullah Radhiallaahu anhu yang sangat mencintai Rasulullah SAW pun apabila mereka melihat Rasulullah SAW masuk ke dalam sesuatu majlis, mereka tidak berdiri untuk beliau. Kerana mereka mengetahui bahawa Rasulullah SAW tidak menyukai perkara tersebut.

Hadis di atas menunjukkan bahawa seseorang muslim yang suka dihormati dengan berdiri, ketika dia masuk ke sesuatu majlis, maka dia diancam dengan ancaman Neraka.

Telah menjadi kebiasaan manusia untuk berdiri sebagai tanda penghormatan kepada manusia lainnya yang tertentu. Apatah lagi jika dia adalah seorang syaikh (tuan guru) masuk untuk membentangkan pengajian, atau untuk untuk tujuan tertentu. Juga jika seseorang pemimpin atau pembesar yang datang ke dalam sesuatu majlis, kebanyakan manusia akan bangun sebagai tanda penghormatan dan sebagai dasar memenuhi protokol-protokol tertentu. Sesiapa yang tidak mahu berdiri akan dikatakan sebagai tidak beradab, dan tidak menghormati orang lain dari tok gurunya atau para pemimpinnya.

Sewajarnya, seseorang guru atau pemimpin yang berilmu dan mengamalkan ilmuya perlu memberitahu permasalahan tersebut kepada masyarakat. Supaya dengan pemberitahuan tersebut masyarakat tidak akan melakukan perkara yang dibenci oleh Nabi Shallallahu alaihi wa Salam berulang kali. Malah, apabila seseorang pemimpin atau tok guru mendiamkan perkara tersebut, ia adalah seakan-akan mereka juga turut bersetuju dengan cara penghormatan seperti itu ke atas dirinya, sedangkan Nabi membencinya.

Membiasakan berdiri untuk menghormati orang alim atau orang yang masuk ke dalam sesuatu majlis, akan melahirkan di hati keduanya kesenangan untuk dihormati dengan cara berdiri. Malah jika seseorang tidak berdiri, ia akan merasa gelisah. Mereka yang berdiri itu menjadi penolong syaitan apabila mereka menyenangi penghormatan dengan cara berdiri untuk orang yang hadir. Padahal Rasulullah Shallallaahu ?alaihi wa Salam bersabda,

Janganlah kamu menjadi penolong syaitan atas saudaramu.(Hadis Riwayat al-Bukhari)

Sebahagian dari mereka menyatakan, kami berdiri kepada tok guru hanyalah sekadar bertujuan menghormati ilmunya.

Kita bertanya kembali kepada mereka, Adakah kamu meragui keilmuan Rasulullah Shallallaahualaihi wa Salam dan adab para sahabat kepada beliau, walau pun demikian, mengapa mereka tetap tidak berdiri untuk Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Salam?

Perlu kita fahami bahawa Islam tidak mengajarkan penghormatan dengan cara berdiri. Tetapi Islam mengajar dengan ketaatan dan mematuhi perintah, menyampaikan salam dan saling berjabat tangan.

Adakah makam seseorang tok guru dan pemimpin yang diberi penghormatan dengan berdiri itu lebih tinggi dari kedudukan Rasulullah Shallallahu alaihi wa Sallam?

Sering kita lihat dalam sesuatu sesi pertemuan atau majlis, jika orang kaya yang masuk, semua berdiri menghormati. Tetapi giliran orang miskin yang masuk, tidak seorang pun berdiri menghormatinya. Perlakuan tersebut akan menumbuhkan sifat dengki di hati orang miskin terhadap orang kaya dan para hadirin yang lain. Akhirnya di antara umat Islam wujud perasaan saling membenci yang merupakan sesuatu yang amat dilarang di dalam Islam. Musababnya, berdiri buat menghormati. Padahal orang miskin yang tidak dihormati dengan berdiri itu, boleh jadi di sisi Allah dia lebih mulia dari orang kaya yang dihormati dengan berdiri.

Allah Subhanahu wa Taala berfirman,

Sesungguhnya orang yang paling mulia di antara kamu di sisi Allah ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu.
(Al-Hujurat: 13)


Mungkin ada yang berkata, Jika kita tidak berdiri untuk orang yang masuk ke dalam majlis, mungkin dalam hatinya terdetik sesuatu prasangka kepada kita yang duduk.

Kita menjawab, Kita menjelaskan kepada orang yang datang itu, bahawa kecintaan kita padanya terletak di hati. Dan kita meneladani Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Salam yang membenci berdiri sebagai tanda penghormatan. Juga meneladani para sahabat yang tidak berdiri untuk beliau. Dan kita tidak mengkehendaki orang yang datang itu masuk Neraka.?

Maka, dengan itu, janganlah kita zahirkan cara penghormatan yang boleh mengakibatkan mereka yang diberi penghormatan itu diancam dengan Neraka sebagaimana hadis Rasulullah Shallallahu alaihi wa Salam,

Barangsiapa suka dihormati manusia dengan perhormatan dalam bentuk berdiri, maka hendaklah dia bersiap sedia dengan tempat duduknya di Neraka.
(Hadis Riwayat Ahmad, hadis sahih)wallahualam

P/s : Kadang - kadang ada jugak Manusia yang duduk sahaja tapi itu disebabkan oleh seluarnya terkoyak..haha

Nabi Muhammad SAW ; Kenapa kamu , kamu dan kamu tidak rindu kepada Rasulullah ???


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

kita ikuti pula hadith ni....

Dalam hadith yang diriwayatkan daripada Jabir Radhiallah anhu:

"Bahawa Rasulullah SAW pada hari Jumaat berdiri berkhutbah di sebatang pokok atau batang kurma.Maka berkata seorang perempuan Ansar,atau seorang lelaki, "Wahai Rasulullah!Biarkan kami mendirikan suatu mimbar untukmu?"Sabda Rasulullah,sekiranya kamu mahu,dirikanlah."

Maka mereka pun mendirikan sebuah mimbar untuk Baginda SAW.

Pada hari Jumaat,Rasulullah pergi ke mimbar tersebut.

Lantas berteriaklah batang kurma yang pernah menjadi tempat Rasulullah bersandar ketika berkhutbah seperti tangisan anak-anak.

Lalu Rasulullah turun dari dari mimbar dan memeluk batang kurma itu.

Maka hilanglah suara tangisan seperti tangisan kanak-kanak yang diredakan oleh Rasulullah dan baginda bersabda

"Ia menagis disebabkan zikir yang sering didengari disisinya telah hilang (sebab Nabi SAW tidak lagi berkhutbah di sisinya)."


Dalam riwayat lain menyatakan batang kurma tersebut menjerit sepeti suara lembu sehingga ia pecah dan terbelah.

Baginda SAW bersabda "demi diriku yang berada dalam kekuasaanNya, sekiranya aku tidak memujuknya,nescaya ia berterusan dalam keadaan sedemikian sehingga hari kiamat."

Berkata ABU al Qasim al Baghawi:Apabila Hasan Al Basri menceritakan batang kurma itu,beliau kan menangis seraya berkata ,

"wahai hamba Allah!Batang kayu merintih kerana rindu terhadap Rasulullah SAW setelah berpisah dengannya,maka
kalian adalah lebih berhak merindui pertemuan dengan Baginda SAW."


Pembaca Blog sekalian ; mari kita tonton kuliah Ustaz Ismail Kamus berkenaan Maulid Nabi ..
KLIKP/s : korang selalu menangis tengok cerita orang mati ..itu cerita bukan betul , ..ni Nabi Muhammad dah wafat ...kenapa korang tak menangis ?jawab la ...haha