Saturday, June 19, 2010

5 Soalan ( Remeh Temeh ??? ) Tentang Remaja


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Soalan Pertama ,

Ustaz , saya lihat ramai remaja kini mengabaikan solat . Mengapa ya boleh jadi macam tu ?

Terima kasih makhluk yang bertanya , dalam menjawab soalan ini ingin saya menegaskan bahawasanya bukan sahaja remaja yang mengabaikan kefarduan Solat , akan tetapi mereka yang 5cm nak ke kubur pun kabur akan hal ini . Saya ringkaskan jawapan ye ;

1 . Alpa dengan dunia yang bersifat tidak daim .
( Korang rujuk la kamus , daim ni apa benda ,..hahaha )


2 . Kurang diberi penekanan akan hal solat ini semenjak dibangku kanak kanak lagi seperti mana yang Rasulullah mahukan .


3 . Terlalu banyak berkawan dengan kawan yang negatif.

ya ...memang tak dinafikan lagi..kalau kawan kawan kita ni jahat tak mustahil kita ni pon nantinya jahat..benda benda ni dah banyak saya lalui..kawan kawan saya ..kawan dengan saya elok sahaja ...tapi bila berpisah ( pindah kelas ) , kawan dengan budak budak negatif...maka ...menjadilah kawan saya itu seorang budak yang diakui dan diiktiraf kenakalannya .

4 . Kurang mengetahui dosa mengabaikan solat .

Kita boleh lihat kisah Nabi Musa didatangi seorang perempuan yang mengaku telah berzina . Nabi Musa halau perempuan tu sebab tak redho . Maka turunlah Jibril dan berkata ; " Kenapakah kamu menghalau wanita tersebut yang mahu bertaubat ? Tahukah kamu ada dosa yang lebih besar daripada dosa perempuan tadi ? iaitu Meninggalkan solat dengan sengaja ."

Nauzubillah himinzalik....


Nak dapatkan syurga itu memang pahit sebab manisnya terletak di Syurga .

Saya selalu ingatkan rakan Facebook saya mahupun rakan di myspace ...

" Wahai sekalian budak budak HOTS , solatlah kamu sebelum kamu dicampakkan kedalam Neraka yang HOTS " !

Soalan Kedua ,
Ustaz , mengapa Remaja sekarang lebih menceburi bidang sosial Kemaksiatan ?

Syukran jazilan kepada empunya badan yang bertanya , saya ingat subjek sosial hanya terdapat pada Sains sosial ...rupa rupanya , subjek sosial kemaksiatan pon ada jugak ? haha..
Ok , berbalik kepada soalan , mengapa ya ? saya tanya anda balik . Tak dapat jawab la ? Baiklah saya bagitahu...cuba kita cek diri kita . Opsss..saya tak suruh hangpa pi medical check up .. maksud saya..kita renung diri kita. Adakah kita dalam golongan Amar makruf nahi mungkar membanteras dan membantu remaja tersebut ke arah ihdinassirotol mustaqim ? atau kita sekadar membenarkan perbuatan tersebut ??? " Alah... standard la tuh ..budak budak memang macam tu "

Tidak !!!! jangan sesekali bahkan banyak kali cakap macam tu . Paling kurang iman kita berkata " Aku cukup benci dengan perbuatan maksiat itu ! ."

Sebenarnya saya baru nak jawab soalan anda ..yang tadi tu muqaddimah sahaja .haha. Ok , remaja nilah waktu paling banyak dugaannya , baru nak jenguk mengenali dunia , jadi kalau salah pembimbing , maka almarhumlah dia kedalam kancah maksiat . Ini juga didorong oleh Tenaga Pengajar Mata Pelajaran Sosial kemaksiatan iaitu Iblis laknatullah , syaitan dan kuncu kuncunya . Kepakaran beliau ialah mengaburi mata manusia , semua menjadi syok apabila mata telah dimagis syaitan ...
Soalan ketiga ,
Ustaz mengapa Remaja suka habiskan duit di Siber Kafe ?

Menarik soalan kau tu . Kan bagus kalau duit tu dihabiskan di Kafe Kafe yang lain. Mengapa pilih Siber kafe juga ? Sebenarnya remaja memang suka melepak . Benda benda lagha pasti menjadi Bullitin Utama mereka .

kebanyakan mereka yang menjadikan Siber Kafe sebagai Sarang Ke-geng-an mereka bukannya tiada internet di rumah . Jangan jangan internet kat rumah diorang lagi laju dari di Siber .
" Lepak kat CC best , ada kawan kawan boleh bising bising . Kitorang boleh main game sama sama " . Ya , ini antara keluhan yang keluar dari mulut mereka .

Bahkan ada yang lebih teruk lagi , CC menjadi sarang mereka untuk melepaskan hawa nafsu..tempat mereka untuk berzina mata .. Bukak laman web yang bernama " Plaza Peransang " ... Kalau nak tengok kat rumah "line tak clear" . Tapi kalau CC , ada geng ..silap silap taukeh kedai tu pun sama , satu " ukhuwah " .

Kebanyakan Remaja yang dimaksudkan ialah berstatuskan RemaJANTAN ..haha

Mudah mudahan mereka tidak dibangkitkan dari golongan yang ke 8 , iaitu mereka dibangkitkan dengan kaki diatas manakala kepala dibawah ..Neraka adalah destinasi R&R mereka atas sebab melakukan zina tanpa sempat bertaubat...Soalan Keempat ,
Ustaz , mengapa banyak Remaja di luar sana berikonkan artis negara dalam dan luar ? Apa , Nabi kita tak cukup hebat ke ?

Uishh..Kalau nabi tak hebat , kenapa apa yang disabdakan baginda beribu tahun yang lampau kini menjadi kenyataan ? Tak kira la..remaja ni remaja yang diluar sana ke remaja didalam rumah ke..semua sama...menjadikan artis sebagai ikon . Sebab apa artis ? sebab Remaja suka akan hiburan . Hiburan dan manusia dah kena gam ...Apa apa ajelah .haha. Tapi bagi saya , mereka mengambil "imegresen" lain sebagai contoh sebab tak kenal Nabi , tak kenal Sahabat. Tak kenal maka tak cinta . Kita boleh ambil contoh akhlak Saidina Ali memandangkan Ali adalah kanak kanak terawal memeluk Islam .

http://abuqawliy18.blogspot.com/2010/11/fatimah-mengidam-sebiji-buah.html


Soalan kelima ,
Ustaz , mengapa Remaja suka berfesyen ???

Erm..soalan ni lain macam je ? Orang gila je tak suka berfesyen .Haha..( Maaf terasa ) ...
Saya sendiri pun berfesten . Siap serban setinggi menara Misjid lagi .haha . Islam itu bersifat Murunah ..so , tak salah berfesyen . cumanya , perlu lah mematuhi peratuhan yang disyariatkan Islam .

Firman Allah ;

" Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka.... "

( Surah An Nur : ayat 31 )

Soalan keenam ,
Ustaz , mengapa Remaja ....?

Eh , ni soalan tak habis ke apa ni ? Salah soalan kau ni..sepatutnya koma tu buang..maka bila dibuang..soalan jadi berbunyi ;

" Ustaz mengapa Remaja ? " haha...

Semestinya saya dilabelkan remaja ( pada tarikh artilkel ditulis - 20 / 06 /2010 ) kerana tarikh lahir saya ditetapkan semenjak azali ialah pada 21 /09 / 1992 . Remaja menurut abad ini Remaja generasi X dan berumur dalam lingkungan 15 hingga 27 tahun . Wallahualam .


http://abuqawliy18.blogspot.com/2010/06/solan-remeh-temeh-tentang-remaja.html