Wednesday, September 15, 2010

Syeikh Qadir Jailani ; Kucing mengejutnya untuk solat Subuh ?


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad
Satu hari , akibat keletihan yang amat sangat , Syeikh Abdul Qadir al-Jailani hampir terlewat bangun tidur walaupun waktu subuh hampir tiba .


Melihat keadaan itu , Syaitan pun buka langkah dengan menyamar sebagai seekor kucing lalu menggigit ibu jari kaki Syeikh Abdul Qadir .

Syeikh Abdul Qadir pun terbangun . Mujur waktu Subuh baru sahaja masuk . Dalam pandangan mata hatinya , Syeikh dapat melihat syaitan yang berupa seekor kucing itu .

" Mengapa kau kejutkan aku untuk solat subuh , padahal kau amat benci kepada orang yang solat ? "

" Aku bimbang , sekiranya kau terlewat bangun Subuh ," jawab Syaitan .

Kehairanan , Syeikh Abdul Qadir bertanya , " Kenapa ?"

Staitan terpaksa menjawab kerana dia takutkan orang yang takutkan Allah .

" Aku takut jika kau terlewat untuk solat subuh , kau akan menampung kelewatan itu dengan amalan amalan yang lebih banyak dan lebih serius , " Kata Syaitan .

Tambah Syaitan itu lagi ,

" Kau akan bersedeqah , kau akan membantu orang lain . Kau akan mengajar lebih lama . Kau akan membaca al-Quran untuk menampung kesalahanmu yang sedikit . Dengan itu nanti , aku dan kawan-kawanku pula akan bertambah susah . Kerja kami akan bertambah banyak dan sukar . Jadi lebih baik kamu solat subuh tepat pada waktunya , dan kami tidak akan terpaksa menghadapi banyak kerja untuk menyekat amalan amalan baikmu itu nanti . "

Wallahu'alam