Thursday, September 22, 2011

What is your Name ?

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Situasi kita kat Malaysia ni , macam macam nama gelaran .

Cicak Kobeng lah , Mat Top lah , Mat Pit lah , DolMat lah , macam macam ada .

Kalau pi kat facebook lain pulak nama gelaran ,

Teratak Kasih , Pencuri CintaNya , Stephen lah , walhal nama dia Dolah jea .

Nak panggil nama orang tu , biarlah ada maksud yang baik , ni tak , korang gamak panggil sorang hamba Allah tu dengan nama mandul . Gamak ?

" Bila masa pulak , kitorang tak pernah panggil hamba Allah tu dengan nama mandul . "

Yea , memang secara lafaz dalam kalimah rumi , tapi maksud disebalik panggilan tu dalam bahasa arab ialah mandul . siapa hamba Allah tu ? Tak perlu la sebut kat sini . Jaga air muka dia .

Dan antara nama yang paling popular , yang sering didengari di halwa telinga ialah MAMAT .
Subhanallah , korang faham ke maksud mamat tu ? Mamat tu bermaksud mati la derrr .
Kesian kawan korang . Innalillahi wainna ilaihi rojiun . Bukankah nama itu satu doa ?

16 Ramadan 1432 , saya pergi ke JAWI atas urusan saksi , ada hamba Allah masuk Islam . Ustaz yang mengelolakan , yang arrage hamba Allah ni , membenarkan dia menggunakan nama lama dia . Nama lama dia ni , based on nama bunga . Sebab apa kasi ? sebab , bunga tu cantik , wangi dan indah .

contoh nama yang tidak dibenarkan kekal ialah nama yang berunsur lucah . Tak yah bagi contohlah , semua orang faham . huhu .

Kita ni , adoi ... banyak kelemahan .

Mak bapak kawan kita bagi nama kawan kita elok-elok , ada manis-manisnye , tapi dirosakkan oleh kita . Bayangkan , nama kawan kita tu , sampai terpaksa buat 3 kad pengenalan , nak tampung nama dia yang panjang . Kita panggil shortcut jea . ( Sedikit info , nama panjang-panjang takpe , tapi jangan lebih dari 40 aksara . )

Nama bukan main , " Mahmud Arif Tolib Bin Ali Nadi Ta'ib Al-Idris " tapi kita panggil nama shortcut nya je . MAT BANTAI . Apekah ???

Kesimpulannya , bagi la nama baik-baik kat kawan kita , kawan kita masuk islam , kita jadi saksi . Nama asal dia Tyra Bank . kita cadangkan kat dia taruk nama Atirah Bank Islam . Haishhh , tak jadi jugak ....

Jadi , renung-renungkan , dan SelamBat bertaubat :)