Tuesday, October 19, 2010

Solat pakai seluar jeans ?
Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Ustaz , apakah hukum memakai seluar jeans ? haram or not haram ?hehe

Jawaban bagi soalan anda itu senang sahaja .

pakai seluar jeans tidak ada masaalah ~ Kenapa haram ? tak haram lah , tak kira la kau pakai seluar jeans or seluar hantu . yang penting tutup aurat .


Janganlah solat pakai seluar jeans yang bila sujud nampak punggung . Orang lain tengok nak muntah . Bukannya cantik pun . Hitam je .

Begitu juga kalau ( lelaki ) pakai seluar yang terkoyak kecil ditengah , kau mesti pakai seluar dalam bukan ? selagi aurat ditutup . Sah solat anda . tapi , apakejadahnya solat nampak seluar dalam ? tak malu ?hahaKalau seluar jeans ketat pula macam mana ?


Janganlah cari seluar jeans yang ketat , susah nak ruku' nanti , saya pernah darurat , pakai seluar jeans , time nak tahiyat tu , sudah macam ruku' , tak boleh nak tahiyat .


Solat anda inshaallah sah , tapi macam yang saya kata , elakkan memakai seluar jeans yang ketat kerana ia mungkin menganggu anda untuk solat secara khudu' dan seterusnya menganggu kekusyukan solat .

Apapun , hukum memakai seluar yang ketat ialah makruh .

Ustaz , saya ada dengar khabar sesetengah jeans ada lambang salib di tulang seluar . Kononnya konspirasi Yahudi nak mengenakan umat islam . Kalau begitu , apakah hukum memakai seluar jeans ?

Kau ada baju Real Madrid kat rumah ? kalau ada , kau tau apa hukum memakai baju yang ada tanda salib ? kan ada tanda salib kat logo Real Madrid , kecil je .

Fatwa menetapkan hukumnya haram ~ .

Kalau pakai buat jalan jalan pun dah haram , apatah lagi menggunakannya untuk solat ?


Cumanya , saya ada dengar riwayat , solat tetap sah , tetapi dosa haram memakai pakaian tersebut yang ditanggung .

Persoalannya , sahih atau tidak , seluar jeans itu mengandungi tanda salib ?


Wallahualam .