Saturday, July 24, 2010

Berkata baik atau "shhhh"Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad
" Shhhhh , jangan bising ...!"Hangpa semua suka bercakap ? Berapa kilometer anda bercakap setiap hari ? Apakah yang anda cakap itu kesemuanya bermanfaat ? Renung - renungkan ...

Lidah adalah salah satu anggota manusia yang penting dan sangat sangat berguna . Selain digunakan untuk "melantak" makanan dan minuman ...

lidah berperanan untuk seseorang itu berkata kata . Adalah mustahil untuk seseorang itu berkata kata dengan jelas tanpa menggunakan lidah . Tak percaya , cuba korang semua try ...hahaDaripada Abi Hurairah RA berkata , bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda ;
" Barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat , hendaklah berkata yang baik atau diam , barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat , hendaklah menghormati tetangganya , barang siapa beriman kepada Allah dan hari akhirat , hendaklah menghormati tetamunya . "

Kata orang , lidah tidak bertulang , maka lebih senang mengatakan apa apa tanpa berfikir . Bahaya lidah ini sebenarnya benar sekali .

Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda , maksudnya ;
" Tiada akan lurus keimanan seorang hamba , sehingga lurus pula hatinya , dan tiada akan lurus hatinya sehingga lurus pula lidahnya , dan seorang hamba tidak akan memasuki syurga , selagi tetangganya belum aman daripada kejahatannya .
"

Antara bencana lidah ;

1 . Berkata kata yang tidak mendatangkan apa apa faedah .

2 . Mengambil tahu tentang orang lain .

3 . Berbual bual tentang hal berkaitan maksiat .

4 . Bantah membantah dan petengkaran .

5 . Pertelingkahan , iaitu bila seseorang itu menyatakan tentang ketidakpuasan hatinya , ekoran dari pertelingkahan .

6 . Memaki , mencela dan bercakap sesuatu yang kotor .

7 . Melaknat , walaupun binatang atau benda , apatah lagi manusia .

8 . Bersenda gurau , yang mengecilkan orang lain , menipu atau melampaui batas .
9 . Menghina atau mengejek .
10 . Membocorkan rahsia .

11 . Membuat janji kosong .

12 . Mengumpat , iaitulah menyebut apa apa pun kekurangan yang berkaitan dengan orang itu , dan jika orang itu mendengarnya , akan menjadikan kemarahan .

13 . Mengadu domba .

14 . Bermuka muka antara dua orang , atau menghasut dua belah pihak supaya bermusuhan .

15 . Bertanya yang bukan bukan , sehingga memberatkan orang yang menjawab .Bidalan Melayu menyebutkan bahawa " Lidah tidak bertulang ". Lidah ni kalau cakap lah sampai 400 kilometer confirm takkan penat ...rasa best je cakap ...cumanya ..tekak kering je nanti..kalau dah minum air...confirm bercakap balik ..


Kawan - kawanku ..berkatalah yang baik baik sahaja daripada " pot pet pot pet " atau "shhhh"