Sunday, October 4, 2009

Mengungkap Hakikat Solat Berjemaah


"MASJID IMARAH , UMMAH BERTAQWA "


Bismillahirrahmanirrahim ,

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Assalamualaikum, apa khabar semua? moga-moga sehat sejahtera hendaknya...amiiinn.
Seperti yang kita maklum, masjid ini sebenarnya adalah suatu tempat untuk kita beribadah, tetapi ia juga boleh jadi tempat untuk kita merapatkan ukhuwah diantara satu sama lain dan sebagainya.


*****
Masjid berasal dari perkataan arab iaitu "Sajada" bermaksud Sujud . Jadi masjid itu ialah tempat orang menunaikan solat kepada Allah SWT . Aktiviti dan penggunaan masjid tidak terbatas kepada ibadah Solat sahaja .Contohnya dizaman Rasulullah SAW , masjid adalah tempat belajar , menuntut ilmu , menyelesaikan masalah umat Islam dan tempat mengeluarkan arahan dan peraturan dalam urusan pentadbiran.Masjid juga adalah lambang keagungan Islam , lambang perpaduan dan persaudaraan .Dari Masjid juga terpancar sinar bimbingan dari Hidayatullah.

Bukan setakat itu ,Ia juga tempat bagi pengumpulan umat muslimin berkumpul untuk menghadiri sesebuah program contohnya seperti solat berjemaah,ceramah-ceramah agama, forum atau program imam dan muazzin dan sebagainya. Dengan ini ia akan membuat para remaja pada zaman sekarang ini, akan mempunyai aktiviti yang dapat mengisi masa lapang, supaya dengan itu mereka tidak lagi akan terjebak dengan aktiviti sosial yang merosakkan diri dan aqidah.*****

Saya tidak ingat sumbernya dari mana, tapi kalau tidak silap, anda boleh cari dekat mana-mana hadis...diantara 7 golongan yang akan dinaungi oleh allah diakhirat kelak adalah...

''HATINYA TERIKAT PADA MASJID''

jadi, maka beruntunglah kepada sesiapa yang hatinya sudah terikat pada masjid. Jadi, apa yang ditunggu lagi, marilah kita sama-sama mengimarahkan lagi masjid ataupun surau yang berdekatan dengan kita.

Sabda Baginda Rasulullah SAW,

"Barang siapa demi mencapai keredaan Allah ,membangunkan sebuah masjid , walaupun seluas sarang burng merpati , nescaya Allah akan membina untuknya Istana diSyurga."

( HR: Ibnu Majjah & Ibnu Hibban )


wow, perkara yang kecil kita lakukan demi Rumah Allah dibalas dengan sebuah Istana!Istana diSyurga pula tu...

Cuba kita bayangkan kalau kita sedekah Wang yang sedikit ( yang kita mampu ) kepada seorang lelaki miskin , bila lelaki miskin tu dah jadi kaya , dia bantu pula kita bila kita jadi miskin kepada kaya , lebih kaya sebelum kita jadi miskin tu . Faham tak? hahaha aku pun terbelit juga lidah nak sebut.

Nak tahu lagi apa kelebihan Beribadat di Rumah Allah?

Allah SWT berfirman dalam Surah At-Taubah ayat 18;

"Hanya orang-orang yang beriman kepada Allah dan Hari Kiamat sahajalah yang memakmurkan Masjid-Masjid Allah."

Jadi kita renung-renungkan lah, cubalah kita menginsafi diri kita , kita lebih tahu diri tahu diri kita berbanding orang lain mahupun Ibu kita sendiri.
Kita boleh tipu Ibu kita , Ayah kita , Keluarga kita , bahkan Diri kita sendiri TAPI kita tak boleh menipu Our God . Our God is Know about everything.

No comments: