Monday, February 22, 2010

Nabi Muhammad SAW ; Persoalan Rasulullah ketika diambang maut

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammadmenurut riwayat , wafatnya Rasulullah SAW disebabkan oleh sakit kepala yang dialami selama 18 hari pada bulan Safar . Allah SWT kemudiannya memerintahkan Malaikat Maut mencabut ruh Nabi Muhammad SAW dengan penuh kelembutan dan kehalusan . Perintah Allah kepada Malaikat Maut itu , " Kalau dia mengizinkanmu memasuki rumahnya maka masuklah , tetapi jika dia tidak izinkan , maka kembalilah . "Malaikat Maut kemudian segera menemui Nabi Muhammad SAW dalam bentuk seperti orang Arab Badwi. Malaikat kemudian mengetuk sambil memberi salam dan meminta izin masuk , tetapi Fatimah tidak membenarkannya masuk kerana Rasulullah sedang sakit tenat .

Rasulullah yang mendengar ketukan iu bersabda , " Tahukah engkau siapa dia ? " "Tidak , ! " jawab Fatimah .

" Dialah Malaikat maut yang akan mencabut segala macam kelazatan serta nafsu syahwat "
" Dialah yang akan memisahkan kita " , jawab baginda . Fatimah kemudian menangis ." Masuklah hai Malaikat Maut " perintah Rasulullah SAW sewaktu Malaikat masuk , Rasulullah bersabda , " Engkau datang sebagai pengunjung atau keperluan mencabut ruhku ? " Tanya Rasulullah SAW .

" Malaikat Maut menjawab , " untuk kedua - duanya sekali jika Rasulullah mengizikan , tetapi jika tuan tidak mengizinkan , sekarang juga aku keluar "


Tidak lama kemudian Jibril pun turun dan duduk sebelah Rasulullah dan Rasulullah bersabda , " tidakkah kamu tahu bahawa ajalku sudah hampir sampai . Kerana itu tolong beritahu pahala dan kemuliaan yang Allah sediakan bagiku disisiNya " .

" Semua pintu langit telah terbuka dan malaikat seedang berbaris menunggu kedatanganmu demikian juga pintu syurga " jawab Jibril AS .

Rasulullah bertanya " Bagaimana keadaan Umatku pada hari Kiamat nanti ??? "


Percayalah kepadaku bahawa Allah SWT telah melarang semua Nabi - Nabi dan umat - umatnya masuk ke syurga sebelum kamu dan umat umatmu memasukinya " , jelas Jibril lagi .begitulah cerita kasih sayang nabi kepada kita , cinta kita kepada baginda bagaimana pula ???


P/s : korang kalau tak cukup iman lepastu Malaikat Maut datang ketuk pintu ..agak-agaknya apa yang korang akan buat ??? padlock pintu ???

No comments: