Wednesday, August 4, 2010

Belia Zaman Dahulu ....
Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadHari ini ..saya mahu memperkenalkan 2 0rang Remaja . Remaja yang boleh dijadikan ikutan remaja pada zaman kini . Siapa remaja tersebut ? Mari kita baca...Remaja pertama ;

Rabiah Raie
...sewaktu kecil ..beliau tidak pernah melihat Rasulullah ... Ayahnya sewaktu pergi berjihad memberikan nafkah kepada isterinya sebanyak 30ribu Dinar . Ayah nya juga berpesan duit ini boleh dibuat modal untuk perniagaan .


Sewaktu ayah pergi berjihad...Ibu Rabiah menghantar Rabiah pergi ke pondok... dari pada Rabiah ilmunya kosong dan pulang menjadi Tok Guru . Ibu Rabiah menghantar Rabiah menuntut ilmu Quran dan Hadis menggunakan duit yang 30 ribu dinar tu lah ..

Setelah lama menghilang sewaktu pergi berjihad...ayah Rabiah pulang kerumah ...Beliau melihat rumahnya seperti dahulu ...Ayah Rabiah masuk ke dalam rumah ...lalu " wahai isteriku , kemana kau habiskan wang sebanyak 30 ribu dinar ? "
Ibu Rabiah menjawab , '' sebelum aku menjawab... sila lah abang ke misjid . "

Ayah Rabiah kemudian ke misjid menunaikan solat jemaah..setelah selesai berjemaah ... Ayah Rabiah melihat di misjid ada banyak tiang yang dipenuhi dengan majlis ugama..setiap tiang terdapat tok guru dan penuntut ilmu ....tetapi..satu tiang ni ..Ayah Rabiah melihat ..ada banyak penuntut ilmu..tetapi tak nampak pun Tok Gurunya..sebab banyak sangat penuntut ilmu ... Ayah Rabiah tanya kepada salah seorang jemaah yang ada disitu ... "Tok guru mana yang mengajar di tiang ni?" Jawab jemaah pula ; "Tok guru ni ? ni Tok guru yang paling muda sekali "

Ayah Rabiah pulang kerana perasaan ammarahnya masih ada ..dia nak tuntut 30 Ribu Dinar dari isteri nya.. apabila pulang..

Ayah Rabiah : wahai isteriku ..aku sudah pergi ke masjid..sekarang...kemana 30 ribu dinar aku kau laburkan ?
Ibu Rabiah : Apakah abang tidak pergi ke misjid ?
Ayah Rabiah : Sudah tentu aku pergi .
Ibu Rabiah : Kalau begitu ...apa yang engkau lihat ?
Ayah Rabiah : Aku lihat terdapat banyak tiang masjid yang terdapat majlis ilmu .
Ibu Rabiah : Dan lagi ?
Ayah Rabiah : Aku lihat satu tiang itu , terdapat banyak penuntut ilmu sehinggakan tidak ternampak Tok Guru yang mengajar ..
Ibu Rabiah : dan kalau begitu..engkau kembali ke masjid dan bertanyakan akan nama Tok Guru tersebut .


Setelah sampai ...Ayah Rabiah bertanya kepada jemaah disitu .."Siapakah nama Tok Guru yang mengajar disitu ? "

Lalu dijawab ..." Rabiah Raie " ....Alangkah terkejut si Ayah Rabiah itu tadi lalu pulang dalam keadaan tawadhu' ...


Ibu Rabiah : Sekarang ...aku bertanya pula ...apakah yang kamu lihat dimisjid tadi ?
Ayah Rabiah : ......( diam )
Ibu Rabiah : Sekarang...apa yang kamu mahu ? Rabiah Raie menjadi seorang Tok Guru atau duit 30 ribu Dinar tersebut ? untuk jawapanmu itu...aku bagitau ...duitmu itu aku gunakan untuk belanja Rabiah pergi berjuang menuntut ilmu ...
Ok...kisah kedua pulak... siapa ? oh...siapa lagi kalau bukan ....

Remaja kedua ;

Mus'ab Bin Umayy...
Siapa dia ? dia adalah sahabat Nabi yang dahulunya kufur... saya cerita dengan ringkas ye..

Musab Bin Umayy ni lahir dalam keluarga yang kaya ... pakaian nya masyaallah..sangat hebat dan mahal .... nak tahu kaya tak kaya Musab ni.. minyak attarnya sahaja... sahabat boleh bau haruman yang kuat sedangkan tiada sesiapa disitu... ini bukan kisah seram ye..kisah betul ni..Bila dah bau je ..baru Mus'ab lalu...rupa rupanya ..haruman tu bau minyak attar Musab la..

Tapi bila Musab Bin Umayy ni masuk islam ..subhanallah..iman nya sangat tinggi .. Ibu beliau yang masih kufur berkata .."kalau hang tak nak keluar islam ..nanti ceq merajuk tak nak makan "
Nak tahu apa jawab Mus'ab..? " kalau ibu mati hidup balik mati hidup balik dan mati hidup balik sebanyak helaian di rambut ibu..aku tetap tak nak keluar dari nikmat islam "

..haha ..amacam ? layan tak ?haha

Tapi yang sedihnya..apabila syahid je Musab Bin Umayy dalam sebuah peperangan ...nak tutup jasad dia dengan kain milik dia.. tutup muka nampak kaki ..tutup kaki nampak muka... Nabi kemudian menangis ..lalu menyuruh Sahabat mengambil daun daun menutup kaki Mus'ab .

Wallahua'lam...No comments: