Thursday, November 11, 2010

Isteri yang TIDAK mencium Syurga
Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Ustaz , benarkah perempuan yang meminta cerai daripada suaminya , tidak mencium bau syurga ? Ada dalil tak menunjukkan demikian ?


Ya , memang benar seorang isteri yang meminta cerai daripada suaminya tanpa sebab sebab yang diharuskan oleh syarak , maka dia sama sekali tidak akan masuk ke dalam syurga .

Hal ini seperti dalam hadith ;

" Mana - mana perempuan yang meminta cerai daripada suaminya tanpa sesuatu sebab yang menyusahkan dirinya tidak akan mencium syurga . "

Mesti ada makhluk yang berkata , " alah , syurga confirm masuk yang tak dapat bau syurga je ."

Tidak ! isteri yang menuntut cerai tanpa sebab yang harus oleh syarak tidak akan mencium ke dalam syurga walaupun isteri itu deria hidungnya jelas mahupun tersumbat .

Menurut lafaz hadis yang lain ;

" Syurga itu haram ke atas dirinya ."

( riwayat Abu Dawud dan al-Tarmizi )


Tetapi , jika seseorang itu meminta cerai daripada suami ada alasan yang munasabah , seperti selalu dizalimi dan disakiti tubuhnya , suami kaki judi atau kaki botol , tidak menunaikan solat dan sebagainya . Maka , tidaklah berdosa jika si isteri meminta cerai daripada suami yang berkeadaan sedemikian .

Bagaimanapun , hal ini sebaik -baiknya dirujuk kepada Pegawai di Unit Undang - undang Keluarga di Jabatan atau pejabat Agama Islam terdekat .

Wallahu'alam .

No comments: