Saturday, October 16, 2010

Kelebihan Rasulullah SAW


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadRasulullah SAW adalah manusia yang paling hebat didunia , setiap gerak gerinya dicatat oleh orang . Kita ada ? kalau ada pun yang buruk buruk sahaja . Rasulullah tak , setiap gerak geri dicatat tanpa sebarang kecacatan , yang cacat orang yang mecatatkannya , sengaja nak memutar belitkan kehidupan Rasulullah . ok ,itu bab orang hina Rasulullah , apa barang hina rasulullah , orang yang hina Rasulullah selalunya akan sering dapat malapetaka~


Sewaktu Halimah Saadiah nak balik setelah ambil Rasulullah ( sewaktu kecil) sebagai anak susuan , unta suami yang tua , keldai yang uzur menjadi laju bahkan lebih laju daripada kuda . Halimah sebenarnya datang berombongan , tapi rombongan semua dah balik malam dah selepas dapat anak , Halimah dan family balik besok pagi naik unta dan keldai tapi boleh potong rombongan tu .

Kisah yang lain diceritakan , anak Halimah sering menangis sebab tak dapat susu ibunya . Halimah kurang susu tapi berniat nak ambil Muhammad juga sebab nak dapat upah . Bila Muhammad dapat je puting payudara Halimah , berluak luak susu yang keluar , semenjak itu anak Halimah sudah tak menangis.


Kita susun pula dari atas ke bawah secara ringkas kelebihan anggota badan Rasulullah , kalau nak cerita tentang Rasulullah , banyak sangat sebab Rasulullah memang manusia yang hebat!

1 .Rambut ;

Pernah dengar kehebatan Khalid Al-Walid ? setiap peperangan yang dia jadi panglima , inshaallah tak akan kalah sehinggakan Umat Islam fikir sebab Khalid al-Walid lah islam menang .Tu la pasal Umar Al-Khattab pecat dia . So, jangan nak maki hamun Umar . Umar lebih bijak daripada kita .

Dari mana Khalid Al-Walid dapat kehebatan ini ?

Rambut Rasulullah SAW , rasulullah potong rambut baginda sendiri , lepas itu suruh Khalid al-Walid letak dalam serban dia . Akhir nya , semua peperangan yang dia sertai Islam menang hasil barakah rambut Nabi .

2 . Muka ;

suatu hari ,pada waktu malam, Aisyah menjahit . Tiba - tiba , api lampu terpadam , terjatuh lah jarum ke lantai . Aisyah terpandang ke luar .

"Ya , Allah , aku menjahit sampai siang rupanya . Mana Rasulullah ni ? " Aisyah cemburu .

Aisyah buka pintu , terkejut , Rasulullah di depan pintu .Wajah Rasulullah lah punca cahaya tersebut .

" Ya Rasulullah , wajah kau begini bercahaya . Ada tak umat Islam yang tak dapat lihat kau dipadang Mahsyar kelak ?"

" Ada , wahai Aisyah , mereka itu adalah bilamana nama aku disebut , mereka tidak berselawat keatasku ."

3 . Telinga ;

Ada sahabat Rasulullah yang meminta pertolongan daripada jauh . Rasulullah mampu mendengarnya .


4 . Mata ;

Saidina Husin , cucu Nabi yang kedua , saat Nabi lihat wajah Saidina Husin , menangis rasulullah . Sebab apa ? sebab .. Rasulullah sudah nampak masa depan Saidina Husin dibunuh oleh orang Islam . Orang Islam !!! peristiwa ini membuatkan Rasulullah berduka . Orang Islam sendiri membunuh cucu kesayangannya .

Riwayat yang lain , ada sahabat tegur Rasulullah , Rasulullah nampak atas kepala sahabat tu ada Malaikat maut lantas Rasulullah bersabda ;

" Berlaku lemah lembutlah engkau terhadap sahabatku . "

Sahabat pelik . On the way nak balik tu juga Sahabat ni gol.


5 . Hidung ;

Ada sahabat mengadu kepada Rasulullah , wahai Rasulullah , aku lapar .

Rasulullah suruh sahabat ni bawa beg kulit .

Maka , diberikan beg kulit kepada Rasulullah . Rasulullah ambil itu beg lalu hembus angin dari hidung ke beg kulit .

" Buka beg ini hanya bila kamu berwuduk ."

Sahabat ni pelik , nak tahu apa dalamnya , lantas dia berwuduk , terkejut sahabat , didalam beg kulitnya bila dibuka ada macam macam makanan , keju , susu , dan lain lain .

Kalau kita dapat macam tu ? tak payah kerjalah jawabnya . Duduk rumah tinggal hembus dalam laci .haha

Tapi Rasulullah tak , Rasulullah sendiri berlapar asal umatnya tak . Di rumah Nabi kadang kala tidak ada sebiji pun buah tamar sedangkan negeri tempat tinggal nabi penuh dengan pepohon tamar .

Nak tanya sedikit ,ada ke kamu pernah dengar Nabi minta Aisyah beg kulit ? tidak ada bukan ?hehe.6 . Air liur ;

Dalam sebuah peperangan , ada sahabat nabi yang patah tangan nya . Nabi ambil tangan sahabat yang patah , sapu dengan air liur dan sambungkan kembali dengan badan . Terus elok !

Terdapat kisah , Sahabat Nabi beli perigi . Jadi , Nabi ludahkan air liurnya kedalam telaga tersebut. Menjadi manislah telaga tersebut . Bahkan lebih manis daripada madu .

Dalam riwayat yang lain juga dinyatakan , dalam sebuah peperangan , sahabat nabi terkena panah di biji mata hitam sebelah kanan . Nabi cabut panah menggunakan tangan kanan Nabi dan sapu air liur pada mata yang luka . Terus elok bahkan lebih baik dari sebelumnya .

Sampaikan Sahabat Nabi berkata ; kalaulah aku kena lagi sebelah .

Mintak lagi .haha.

7 . Badan ;

Nabi adalah orang yang lebih pemalu dari gadis gadis . Ada sahabat nabi sangat cium badan nabi . Jadi , dia buat helah .

Nabi sebelum ni tercampak capalnya dibadan Sahabat ni , jadi sahabat ni minta nabi buka baju , dia nak balas dendam terhadap nabi . Sahabat nabi yang lain , semua marah. " Sampai hati kau buat Nabi macam ni , tidak mengapa , kau balas dendam lah terhadap aku .

Sahabat ni , tetap dengan niatnya terhadap Nabi . Maka , nabi angkat gamis . Sahabat- Sahabat semua menangis sebab tahu yang nabi tak suka tunjuk tunjuk badan . Setelah nabi buka baju . Sahabat nabi yang nak balas dendam ni lantas cium badan nabi .

Nabi bersabda ; Barangsiapa yang nak lihat wajah penghuni syurga maka lihatlah dia .

Nabi palingkan wajah Sahabat ni kepada Sahabat sahabat yang lain . Terkejut sahabat . Bercahaya!


8 . Tangan ;

Seperti yang kita sedia maklum diantara celah celah jari nabi boleh keluarkan apa ???

air ...

Diriwayatkan , air yang keluar dari celah celah jari nabi cukup untuk 80, ribu orang . Subhanallah .

9 . Kaki ;

Kaki Saidina Ali yang sakit , diubati oleh Nabi menggunakan kaki Nabi sendiri . Bagaimana treatmentnya ? macam solat orang sakit tu lah . kaki menghadap kiblat . Nabi sini , Ali situ . ( Tapak kaki Ali bertemu tapak kaki Rasulullah .)

Ali berkata ; kaki aku lebih baik bahkan tak sakit sampai kesudahnya .Wallahualam . Sila tegur kesilapan saya jika ada kesalahan . Syukran . Jazakallah .

1 comment:

Anonymous said...

kalau boleh jgn byk bergurau or tambah2 perkataan..takut2 org lain akan salah faham..truskan dakwah ini