Tuesday, November 1, 2011

Fiqh al-Awlawiyyat

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Fiqh al-Awlawiyyat ,


Saya just nak bagi yang ringkas-ringkas jea , supaya kita faham untuk mengutamakan benda yang utama .

Pepatah atau patah patah ada menyebut .

" Pentingkan yang lebih penting kerana pentingkan yang lebih penting , lebih penting daripada pentingkan benda yang penting . "

Boleh faham ke tak ni ? haha

Prof . Yusuf al-Qadrawi , lahir tahun 1929 , tua dua tahun dari Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat . Yusuf al-Qadrawi ni , khatam 10 kitab hadith dengan bersanad . Wow, power rangers tu !

dan yang paling penting , Yusuf al-Qadrawi ni bermazhab Hanafi .

Mesti heran , apehe aku bercakap pasal Yusuf al-Qadrawi ni ? takde kena mengena .

Ada la tuan-tuan , kitab Fiqh al-Awlawiyyah tu dikarang oleh beliau . huhu .


Saya nak tanya ,

antara sunnah tasyri'iyyah dan sunnah ghairu tasri'iyyah , mana lebih aula , atau utama ?

sunnah tasri'iyyah ni , sunnah yang nabi suruh , dan sunnah ghairu tasri'iyyah ni , yang bersandarkan perilaku nabi .

Saya bawak contoh sunnah tasri'iyyah , nabi suruh kita bersugi . Hatta ada satu hadith nabi , kalau tak memberatkan kita , nabi dah suruh kita bersugi setiap kali hendak berwudu' . Ada satu riwayat lain , hatta kita hendak bersolat .

Sunnah ghairu tasri'iyyah ni pulak , macam pakai jubah . Nabi Muhammad S.A.W. tak suruh buat pun , tetapi kita buat sebab nabi Muhammad buat , maybe atas dasar kecintaan kita terhadap nabi . Kita nak ikut , apa yang nabi buat .

Jelas ?

sekarang ni , mana lebih aula , kita ajak orang pakai jubah , atau kita ajak orang gosok gigi setiap hari ?

Ini yang perlu kita tekan kan , jawapannya , ialah kita ajak orang gosok gigi ...

Tuan-tuan jangan marah , saya nak bagi contoh je ni .

dan , selain gosok gigi tu , ada yang perkara yang lebih aula , iaitu ?

sila rujuk ayat al-quran , surah 'Ali Imran ayat 187 .

" Dan (ingatlah) ketika Allah mengambil perjanjian setia dari orang-orang yang telah diberikan Kitab (iaitu): "Demi sesungguhnya! Hendaklah kamu menerangkan isi Kitab itu kepada umat manusia, dan jangan sekali-kali kamu menyembunyikannya ".

Kemudian mereka membuang (perjanjian setia) itu ke belakang mereka, serta mereka menukarnya dengan mengambil faedah dunia yang sedikit.

Maka amatlah buruknya apa yang mereka dapati dari penukaran (Kalamullah dan janjiNya) itu .
"

Nabi memang suruh kita bersugi , tetapi ada yang lebih aula daripada bersugi , iaitu sampai kan , ajarkan isi kandungan al-quran .

Kalau tuan-tuan bukak kitab Fiqh al-Awlawiyyah , Yusuf al-Qadrawi tegur kepada orang yang membantu kewangan membuat masjid , kerana tidak mengutamakan pelajar yang belajar islam yang memohon bantuan kewangan .

Nampak tak ? kita kalau buat masjid tu , hebat dah pahala . Rupanya , ada yang lagi hebat daripada membina masjid . iaitu membina rohani orang islam .

Kalau kata , orang islam itu kita bantu , dia bakal ulama . dan berapa banyak anak murid yang akan menuntut ilmu daripada dia menyebabkan kita dapat pahala free free je .

Tapi ada jugak yang tegur , '' tu kalau jadi .. kalau dia tak jadi ? rugilah duit kami . "

tu pun masalah negara jugak .

Prof Yusuf al-Qadrawi tegur pulak bab Haji . Ramai orang kaya pi haji banyak kali , menyebokkan jemaah haji yang pertama kali menunaikan haji wajib . Kalau situasi di Malaysia , orang kaya ni telah merampas kuota haji untuk orang yang tak pi haji lagi . Lebih aula dia bantu orang miskin .

Buat rumah anak yatim lebih aula daripada buat haji atau umrah sunat .

Antara berzikir dengan membaca al-quran , mana lebih aula ?

jawabannya ialah membaca al-quran . Tetapi jangan lah pula tinggalkan berzikir . Kalau kata dah letih baca al-quran , sambil baring nak tidur , berzikir lah .

Maknanya , bila bertembung benda yang baik dengan benda yang baik , utamakan benda yang lebih baik .

Soalan cepumas , antara solat terawih 8 rakaat , dan 20 rakaat mana lebih aula ?

Sampai berbalah habis-habisan , yang buat 8 rakaat kata yang buat 20 rakaat tu bidaah ,
yang buat 20 rakaat kata yang buat 8 rakaat tu bidaah . Tak payah nak berbalah lah , yang lebih aula ialah menjaga perpaduan , itulah jawaban Syeikh as-Syahid Hassan al-Banna ketika ditanya soalan yang sama . Jaga silaturrahim tu wajib , solat terawih tu sunat la boss ...

Antara majlis ilmu dengan membaca al-quran atau berzikir , mana lebih aula utama ?

sudah tentu majlis ilmu sebab , dalam majlis ilmu adanya mengingati nama Allah , adanya membaca al-Quran .

Antara ziarah orang mati atau taat suami , mana orang perempuan patut ikut ?

nak tau jawabannya ? jawabnya taat suami . Taat suami tu wajib , ziarah orang mati tu sunat . Walaupun jenazah tu ibu bapa kita sendiri . Kalau suami tak izin , maka wajib taat .

Suami tak izin keluar rumah , suami pi kerja , kita duduk kat rumah . Tiba-tiba terbakar , mana lebih aula ketika itu ? sudah pasti menyelamatkan nyawa kerana dhorurat .

Antara susu kambing dan susu isteri , mana lebih aula ? haha .

sudah tentu susu isteri untuk anak kita .

Susu isteri untuk anak kita atau susu isteri untuk kita , mana lebih aula ?

Bersifat ihsan lah suami oi , bayi menangis tu .

Tu kalau benda baik , berlaga benda baik . Kalau benda jahat berlaga benda jahat , mana lebih aula ?

Kita driver bas , masa memandu bawak banyak orang , tiba kat satu tempat yang curam , tiba-tiba ada orang melintas jalan tak tengok kiri kanan . Nak elak ke nak langgar orang melintas ? kalau elak confirm kita jatuh dalam gaung dan ramai nyawa akan mati . Tetapi kalau kita langgar dia seorang ...

Kita bawak satu kereta , tiba-tiba brek kereta rosak . So macam mana ?

apa yang patut kita buat ?

lebih baik kita melanggar tiang , daripada kita langgar kereta orang . Kalau kita langgar kereta orang , risau nanti kita akan membunuh tuan kereta tersebut . Kalau kita langgar tiang , paling kurang kita je yang gol dulu . Tak menyusahkan orang lain . Hutang sebab langgar kereta orang lain pun takda .

Kaedah yang digunakan ialah mencegah kerosakan yang lebih teruk lebih utama daripada mencegah kerosakan yang kurang teruk .

So , kalau kita diberi pilihan untuk langgar lembu atau melanggar tuan lembu ? bukan saje je nak langgar la . Kes , kalau terpaksa . Macam mana ?

langgar la lembu , sebab lembu sejenis binatang . Kalau mati , mati macam tu jea . Tak ada syurga neraka .

Kita kalau langgar tuan lembu , ishh . Nyawa manusia tu bernilai tau ...

Saya nak bukak minda tuan-tuan .

Kalau tuan-tuan seorang polis yang ada pistol . Anak tuan-tuan kena culik jadi tebusan . Pembunuh tu ugut supaya jangan dekat kalau tidak dia kelar leher anak kita .
Bayangkan pembunuh tu peluk ketat ketat anak kita , dia jadikan anak kita sebagai perisai , kita kalau nak tembak , takut tertembak mati anak kita .

So macam mana ?Tembaklah tangan atau kaki anak kita menyebabkan anak kita tersungkur jatuh , dan pembunuh itu kini tidak berperisai ! Tembakan dibuat bukan untuk membunuh penculik , tetapi nak menyelamatkan tebusan .

Korang faham tak ni ? aku pun tak faham ...

Ok , kalau bab harus pulak macam mana ?

contoh antara budu dan cencalok , mana lebih utama ?

Haishhh , tu urusan dunia , tak payah berbalah . Guna aqal pun boleh . tak payah bertekak . Macam nasi lemak lah , ada yang suka sambal pedas , ada yang suka sambal tak berapa nak pedas .

Allahu'alam ~

No comments: