Thursday, February 17, 2011

10 Replika Monumen di Taman Tamadun IslamBismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


10 Replika Monumen Taman tamadun Islam [ part 1 ]

( Masjid Mohammad Ali )

Masjid ini terletak di Wilayah al-Qalaa di Kaherah , Mesir . Direka bentuk oleh arkitek Greek yang bernama Yusuf Bushnaq . Mula dibina pada tahun 1246 Masihi dan siap pada tahun 1265 Masihi .
( Masjid Suleyman )

Masjid ini direkabentuk oleh Sinan yang merupakan arkitek agung dari Othmaniah . Masjid ini dinamakan sedemikian berdasarkan nama sultan Suleyman yang memerintah Turki dari tahun 1520 Masihi hingga 1566 Masihi .

( Kubbah as-Sakhrah )

Quba as-Sakhrah atau lebih dikenali sebaga Dome of Rock dibina pada tahun 692 Masihi di kawasan Haram al-Sharif . Kubah as-Sakhrah bukanlah binaan masjid .

Dikatakan , pembinaan masjid ini bagi melindungi batu terapung yang menjadi tempat nabi Muhammad SAW berpijak sebelum mikraj ke langit .

Ketika itu , masjid yang dibina oleh Saidina Umar berdekatan dengan kubah ini masih belum wujud . Kubah ini dibina oleh Khalifah Malik bin Marwan .( Masjid Agadez )

Masjid ini terletak di daerah Air Massif di tengah - tengah Negara Niger . Ia dibina dalam kurun ke 16 semasa zaman Agadez . Ianya unik kerana diperbuat daripada kayu dan lumpur .

( Masjid Kalyan Minaret )

Menara ini dibina oleh Arsian Khan pada tahun 1127 Masihi .

Digunakan sebagai rumah api dan menara peninjau untuk mengelakkan serangan musuh .

Merupakan contoh struktur dan binaan terbaik pada zaman tersebut .

No comments: