Saturday, August 21, 2010

Hakikat SabarBismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad
Apa itu sabar ? Nak saya terangkan ? Aku tanya korang dulu..cepatlah jawab ..cepatlah ..soalan kacang macam ni pun tak boleh jawab ? otak korang ni 125 mb ke ?..cepattt!!! ... ha . yang ni tak sabar ...haha.....bagi saya ..sabar itu ialah sejenis perasaan yang dapat kita rasa ...perasaan sakit yang tak melukakan fizikal tapi melukakan hati ...bila aku suruh korang cepat jawab tu ..korang takkan tak naik angin ? jangan buang angin sudahh..


Tapi itu kata saya .. saya bukan orang yang penyabar ..dah banyak dah orang yang saya bunuh sebab nak lepas geram..opss..bukan orang betul yang saya bunuh.. orang dalam game ..hehe


ok , berbalik kepada topik ...

dengan bangga dan kembang hidung dan perut saya ..saya mempersembahkan ..


Hakikat Sabar oleh mereka yang pernah sabar..

Apa itu sabar ? kita temubual mereka....

1 . Para Ahli Tasauf ;

- Tingkah laku utama yang bersumber dari jiwa .
- Mencegah dari melakukan perbuatan perbuatan yang kurang baik ,
- Kekuatan dari kemampuan jiwa yang menjana keseimbangan dan kebaikan .


2 . Said Bin Jubair ;

" kesedaran Allah terhadap hambaNya , beserta harapan kepada Allah dengan apa macam ujian oleh Allah untuk mendapat pahala dari apa yang telah ditempuhi . "


3 . Maimun Bin Mahra ;

" Sabar ada 2 macam ..sabar atas musibah adalah baik , sedangkan sabar atas maksiat adalah lebih utama dan lebih baik . "


4 . Al-Junayd ;

" sabar ialah kepahitan tanpa rasa jemu . "


5 . Iyadh ;

" didalam Firman Allah , surah ar-Rad ayat 24 yang bermaksud ;

" keselamatan atasmu , bahkan kesabaranmu , alangkah baiknya tempat kesudahan itu . "

" Bersabarlah atas taat kepada Allah . Maka bagi yang menjauhi yang dilarang adalah termaktub dalam perkara yang diperintah ."6 . Hasan ;

" Sesungguhnya kesabaran itu adalah merupakan gedung dari gedung gedung kebaikan , tidak akan diberikan kecuali kepada orang orang yang mulia disisi Allah .


7 . Amru Bin Qais ;

" dalam memahami firman Allah surah Yusuf ayat 83 yang maksudnya ; " maka , kesabaranlah yang paling baik " . Sabar dalam ayat ini bermaksud kerelaan serta penyerahan diri dalam musibah .

Sedangkan Hasan memberi pengertian sabar ( dalam ayat tersebut ) ; kesabaran tanpa mengadu kepada yang lain .8 . Rabi' Bin AbdurRahman ;

" Hendaklah keadaan seseorang pada waktu ditimpa musibah sama ada dengan keaadaanya pada waktu sebelum musibah menimpa dirinya . "9 . Syikhul Islam Ibn Taimiyyah ;

" seseorang hamba itu perlu kesabaran dalam 3 perkara ;

a . Sabar ketika sebelum beribadah :

caranya ialah berniat dengan penuh keikhlasan , serta memantapkan hati supaya dapat melaksanakan ibadah yang akan dilaksanakan dengan baik , menjauhkan diri dari perasaan ingin dipuji dan disanjung .


b . Sabar ketika sedang beribadah :

selalu menjaga hati dan jangan mengingat benda yang lain , serta penuh kesedaran bahawa ia sedang menghadap Allah . Hal ini memerlukan kesabaran , pada waktu mengerjakan rukun , syarat dan kewajiban kewajiban lainnya .


c . Sabar ketika setelah beribadah :

berhati hati dalam menjaga pahala yang telah dimiliki dari ibadah yang dikerjakan , jangan sampai pahala tersebut hilang atas sebab kita melakukan maksiat kepada Allah . Sebagai contoh , dalam firman Allah yang maksudnya ;

" Hai orang orang yang beriman , janganlah kamu menghilangkan ( pahala ) sedekahmu dengan menyebut nyebutnya dan menyakiti ( perasaan orang yang menerima ) . "

( surah al-Baqarah : 26 ) "10 . AbdurRahman Bin Auf ;

" kita diuji dengan kemelaratan namun kita dapat bersabar , Akan tetapi apabila kita diuji dengan kenikmatan , kita tidak berdaya untuk bersabar . "


11 . Balkhi ;

" Barangsiapa mengadukan musibah yang diturunkan atas dirinya selain Allah , serta tidak menunjukkan kesabarannya , akan selama lama nya ia tidak akan merasakan kemanisan iman kepada Allah . "12 . Ali Bin Abi Talib ;

" sabar itu ada 3 macam , iaitu sabar atas musibah , sabar atas ketaatan dan sabar atas maksiat .

Bagi orang yang sabar atas musibah yang menimpa atas dirinya , akan ditulis baginya 300 darjat.

Bagi orang yang sabar atas ketaatan , akan ditulis baginya 600 darjat .

Bagi orang yang sabar atas maksiat , akan ditulis baginya 900 darjat . "" Ketahuilah , sesungguhnya jika kesabaran itu dibandingkan dengan keimanan adalah seperti kepala dan tubuh .

Kemudian dengan suara yang keras ,

Ali berkata ; Sesungguhnya tidak berimanlah orang yang tidak sabar . "13 . Umar Al-Khattab ;

" Kami akan mendapat semula kebaikan hidup dengan kesabaran , sekiranya sabar itu diumpakan manusia , maka ia termasuk manusia yang dermawan . "


14 . Umar Bin Abdul Aziz ;

" Tidak ada suatu nikmat yang dikurniakan oleh Allah kepada seseorang lalu diambilnya kembali nikmat tersebut , sedangkan orang tersebut menerima takdir yang menimpa diri itu dengan sabar , melainkan Allah akan memberikan ganti yang lebih baik bagi dirinya . "

Wallahualam

No comments: