Friday, August 20, 2010

La Tahzan ! Ini Perintah Tuhanmu


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad






Sebenarnya kan kawan-kawan ... Allah taala dan RasulNya melarang kita daripada terus menerus menangis dan bersedih atas musibah yang menimpa ...Mereka nak kita kekal ceria ..


Firman Allah ;

" Janganlah kamu bersikap lemah dan janganlah (pula) kamu bersedih hati , padahal kamulah orang yang paling tinggi ( darjatnya ) . "

( Surah Ali Imran : 139 )



" Dan janganlah kamu bersedih hati terhadap ( kekafiran ) mereka "

( Surah An-Nahl : 127 )




" Pada waktu dia ( Muhammad ) berkata kepada temannya ; " janganlah kamu berduka cita ; sesungguhnya Allah bersama kita . "

( Surah At Tawbah : 40 )




" Maka janganlah bersedih hati atas perkataan mereka . "

( Yaasin : 76 )



Banyak lagi ayat ayat Allah yang menyuruh kita agar stop crying ...fitrah manusia memang suka menangis ..tetapi kalau asyik menangis siang malam..itu pontianak dah , bukan manusia .haha .


Malik Bin Dinar berkata ;

" Bagi hati yang tidak pernah merasa sedih , maka hancurlah ia , hal ini tidak ubah seperti rumah tidak ada penghuni di dalamnya . "

Ibrahim Bin Isa ;

" Aku tidak pernah melihat kebaikan daripada perasaan sedih yang berpanjangan melainkan hanya menambah musibah yang baru . "


Imam Malik pula berkata ;

" Seberapa banyak engkau sedih didunia , maka sebanyak itu pula kesedihan kamu di akhirat akan hilang dari hatimu . "



Bukan tak boleh menangis..tak da masalah ..tapi kenapa perlu menangis 40 hari 40 malam ..

Nak menangis boleh , dengan syarat harus menerima dengan penuh kerelaan dan bersabar .


Kita ambil contoh , contoh ni ..kisah putera Nabi SAW , iaitu Ibrahim meninggal dunia ... Nabi Muhammad menangis ..fitrah la manusia menangis ... tapi Nabi tak meratap .. Nabi rela Ibrahim pergi ..sebab dah sampai waktu nya ...

atau nak lebih menyayat hati ? ada ...

kita tengok Saidina Umar ..bila dikhabarkan akan peristiwa kewafatan baginda SAW ; Saidina Umar mengeluar kan pedang ...Umar bersedih hati dengan pemergian Rasullallah sambil berkata; " watashi mahu bunuh luorang jika luorang kata Muhammad sudah wafat ... Muhammad tidak mati wooo ..roh nya cuma merayau raya..."

lalu Saidina Abu Bakar membuat ucapan ...
"Jika kamu menyembah muhammad , ketahuilah Muhammad sudah mati .. akan tetapi jika kamu mnyembah Allah , Allah itu hidup dan tidak akan mati.. "


Time ni lah Umar tersedar .. yang Muhammad sudah pergi ..buat selama lamanua...

Subhanallah ...



Korang kalau menangis sebab sedar dari gelumang dosa tak apa ..ini tak ...menangis pasal tak dapat tengok konsert Shinee ..manusia...manusia...

2 comments:

hazlina said...

btul2...
setuju sgt...
thanks for the post...
May Allah bless all of us..

Blog Surau Al Amin Shah Alam Seksyen 18 بلوڬ سوراوالأمين شاه عالم سيكشن ١٨ said...

qola ;

Terima kaseh ...


Apa yang aku baca , aku ade ilmu akan aku kongsi .Insyaallah ..

selalu lah ye ziarah blog ni.
Tinggalkanlah jejak kalau boleh.

Jazakallah .