Wednesday, October 27, 2010

Siapa first mengerjakan Solat Waktu ?


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad
Peristiwa Israk wal mikraj telah menurunkan satu hukum yakni perintah berkurun , Solat 50 Waktu ! dan dishortcutkan menjadi 5 waktu !
dari mana datangnya solat ? adakah datang dari zaman Muhammad SAW ? tidak , ianya datang dari zaman moyang kita , Adam AS . Mari kita tinjau ,


Subuh :

Orang pertama yang mengerjakan Subuh ialah Nabi Adam a.s, apabila baginda diturunkan ke bumi perkata pertama dilihatnya adalah kegelapan.Apabila fajar subuh menjelma Nabi Adam pun solat 2 rakaat..Zohor :

Orang pertama adalah Nabi Ibrahim a.s.Iaitu tatkala Allah S.W.T telah memerintahkan padanya agar menyembelih anaknya Nabi Ismal a.s.Sedang seruan itu datangnya pada waktu tergelincir matahari ,lalu sujudlah Nabi Ibrahim empat rakaatAsar:

Orang pertama mengerjakan adalah Nabi Yunus a.s.Iaitu ketika baginda dikeluarkan oleh Allah S.W.T dari perut ikan nun.Ikan nun memuntahkan Nabi Yunus di tepi pantai ketika itu masuk waktu asar
.Maka bersyukurlah Nabi Yunus lalu bersembahyang empat rakaat kerana telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan (4 kegelapan akan diterangkan nanti)..


Maghrib :

Orang pertama adalah Nabi Isa a.s.Tatkala baginda dikeluarkan oleh Allah dari kejahilan kaumnya,sedang waktu itu telah terbenamnya matahari.Bersyukurlah Nabi Isa a.s lalu bersembahyang tiga rakaat kerana diselamatkan dari kejahilan tersebut.Isyak :

Orang pertama idalah Nabi Musa a.s , pada ketika itu Nabi Musa telah tersesat mencari jalan keluar dari negeri Madyan,sedang dalam dadanya penuh dgn perasaan dukacita.Allah lalu menghilangkan semua perasaan dukacitanya itu pada waktu Isyak yang akhir.Lalu bersembahyanglah Nabi Musa 4 rakaat sebagai tanda syukur .


Ada apa disebalik rakaat ? mari kita tinjau ;

Subuh : Nabi Adam as sembahyang 2 rakaat kerana


Rakaat pertama :Baginda bersyukur kerana terlepas dari kegelapan malam,
Rakaat kedua : Baginda bersyukur kerana siang telah menjelma..Zuhur : Sujud Nabi Ibrahim 4 rakaat kerana ;

Rakaat pertama :Bersyukur bagi penebusan.
Rakaaat kedua:Bersyukur kerana dibukakan dukacitanya dan juga anaknya
Rakaat ketiga:Bersyukur dan memohon akan keredhaan Allah
Rakaat keempat:Bersyukur kerana korbannya digantikan dgn tebusan kibas.

Asar :Nabi Yunus telah diselamatkan oleh Allah daripada 4 kegelapan iaitu.

Rakaat pertama :Kelam dengan kesalahan
Rakaat kedua :Kelam dgn air laut
Rakaat ketiga: Kelam dengan malam
Rakaat keempat :Kelam dengan perut ikan nunMaghrib: nabi Isa melakukan 3 rakaat kerana.

Rakaat pertama:Untuk menafikan ketuhanan selain Allah yang Maha Esa
Rakaat kedua:Untuk menafikan tuduhan dan juga tohmahan ke atas ibunya Siti Mariam yang telah dituduh melakukan perbuatan sumbang.
Rakaat ketiga: Untuk meyakinkan kaumnya bahawa Tuhan itu hanya satu iaitu Allah jua, tiada dua atau tiga.Isyak: Nabi Musa melakukan 4 rakaat kerana bersyukur Allah menghilangkan dukacitanya iaitu

Rakaat pertama :Dukacitanya terhadap isterinya
Rakaat kedua : Dukacita terhadap saudaranya Nabi Harun.
Rakaat ketiga: Dukacitanya terhadap Firaun.
Rakaat keempat :Dukacita terhadap anak firaun.


Wallahu'alam bissawab

No comments: