Tuesday, October 26, 2010

Membina Perpaduan Berkorban Harta

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' MuhammadEntri kali ini ringkas , umat islam mesti membantu saudara seislamnya tak kira tempat tak kira waktu !


Daripada Ibnu Umar , seorang lelaki menemui Nabi SAW dan berkata ;

" Wahai Rasulullah , siapakah orang yang paling dicintai Allah , dan amal apakah yang paling dicintai Allah ?
"


Rasulullah menjawab ;

" Orang yang paling dicintai Allah adalah orang yang paling bermanfaat buat manusia dan amal yang paling dicintai Allah adalah kebahagiaan yang engkau masukkan kedalam diri seorang Muslim atau engkau menghilangkan sesuatu kesulitan atau engkau melunasi hutang atau menghilangkan kelaparan ."


Kenapa Islam didik kita supaya membelanjakan harta kepada saudara saudara kita yang susah ?

Jawabannya ialah , hampir sama seperti fadhilat membayar zakat .

Jika kita membelanjakan harta , apa yang kita akan dapat ? apa ?

Perpaduan , nabi didik kita supaya erat perpaduan sesama Islam .

Abu Sufian sewaktu zaman kafir , menyuruh tentera tentera kafir berundur sebab apa ?

Satu keping roti dan segelas air dikongsi oleh semua , yang berjawatan , yang tak berjawatan .. . semua diletak ditempat yang sama dan berkongsi makan minum yang sama ! Makan ditalam , sunnah nabi ..bukan suka- suka . kena perbaiki sunnah nabi yang kita banyak buat tapi banyak lagi main main dalam menegakkan sunnah . Makan bertalam , bagus! tapi kenapa makan atas meja ?

Kita pergi ke hadith yang lain ,

Sabda Baginda SAW lagi yang bermaksud ;

" Dan sesungguhnya aku berjalan bersama seorang saudaraku untuk ( menunaikan ) suatu keperluan lebih aku sukai daripada aku beriktikaf di masjid ini ( Masjid Madinah ) selama satu bulan . Dan barangsiapa yang menghentikan ammarahnya maka Allah akan menutupi kekurangannya dan barangsiapa yang menahan ammarahnya padahal dirinya sanggup untuk melakukankannya maka Allah akan memenuhi hatinya dengan harapan pada hari qiamat . Dan barangsiapa yang berjalan bersama saudaranya untuk ( menunaikan ) suatu keperluan sehingga tertunai ( keperluan ) itu maka Allah akan meneguhkan kakinya pada hari tidak bergemingnya kaki - kai ( Hari Perhitungan ) .


( Hadith Riwayah Thabrani ) .


Cumanya , saya nasihatkan saudara saudari semua . Kalau boleh , sedeqah tu biar semua dapat . Ya , kita bantu saudara kita yang susah di negara negara Islam yang mundur , tetapi perlu diingatkan . negara kita masih ramai lagi yang susah .

Jangan jadi seperti kera dihutan disusukan , anak dirumah mati kelaparan .

No comments: