Tuesday, January 25, 2011

Tafsir Surah an-Nazi'at ayat 18 - 24


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Alhamdulillah ,

harini saya nak bawak secara ringkas , tafsir surah an-Naazi'at ayat 17 hingga 24 .Inshaallah ." Pergilah kepada Firaun, sesungguhnya ia telah melampaui batas (dalam kekufuran dan kezalimannya); "


" Serta katakanlah kepadanya: `Adakah engkau suka hendak mensucikan dirimu (dari kekufuran)? "" Dan mahukah, aku tunjuk kepadamu jalan mengenal Tuhanmu, supaya engkau merasa takut (melanggar perintahNya)? "


dalam ayat 18 dan 19 ni , Allah suruh Nabi Musa A.S berhadapan dengan Firaun .

Untuk apa ? semestinya untuk mengajak Firaun ini kembali ke pangkal jalan .

Allah suruh Nabi Musa ni guna perkataan yang lembut , atonansi yang lembut . Tapi sayang ... masuk telinga kanan , keluar telinga kiri si Firaun ni . Hati dia memang keras .

Kaedah mula mula sekali dalam berda'wah kita mesti berlembut .

Tak kira kepada sesiapa pun , dengan Firaun yang sombong dan macam macam perangai jahat dia ada pun Allah suruh Nabi Musa berda'wah dengan cara yang lembut .
Inshaallah , bila kita berda'wah dengan cara yang lembut ni , sedikit sebanyak mungkin ada juga yang tertarik dengan islam .

ingat , kita berda'wah bukan kerana untuk memberikan hidayah . Kita berda'wah untuk menyampaikan ajaran islam . Itu tanggungjawab kita ." maka Nabi Musa memperlihatkan kepada Firaun: mukjizat yang besar. "


Malangnya , Firaun ni , hati dia sekeris besi titanium barangkali , nasihat secara lembut tak berkesan ... jadinya , Allah kurniakan Nabi Musa ni satu mukjizat yang besar .

Apa dia mukjizat yang besar ? semestinya tongkat baginda yang diberi oleh Allah untuk bertukar menjadi seekor ular yang besar .


" lalu Firaun mendustakan (Nabi Musa) dan menderhaka (kepada Allah) "

Orang kalau dah hitam hatinya dengan dosa , macam tu la jugak . Tak makan dek api .


"Kemudian ia berpaling ingkar sambil menjalankan usaha "

Firaun tetap ingkar . Bahkan gigih berusaha . Berusaha untuk apa ? merentas desa kah ?

Oh tidak , beliau berusaha untuk menjatuhkan Nabi Musa A.S .

Jap , jap , Firaun kita guna istilah ''beliau'' ke ? tak layak kot .

Dalam ayat seterusnya kita dapat lihat , apa taktik yang diambil untuk mengalahkan Nabi Allah Musa A.S . tapi sayang , Allah merancang , Firaun juga merancang , tapi rancangan Allah lebih hebat !" Lalu ia menghimpunkan orang-orangnya dan menyeru, "

Firaun panggil tukang - tukang sihir yang hebat - hebat . Apa yang Firaun ni seru ? Firaun ni ayat ayat sikit tukang sihir dengan menyatakan gaji yang lumayan . Tukang - tukang sihir ni rasa macam satu perasaan yang seronok .

"Wow , gaji masyukkk ." Macam kita dapat bonus .hahaDengan berkata: "Akulah tuhan kamu, yang tertinggi".

Pada awalnya , Tukang - tukang sihir ni rasa macam tak yaqin dengan kemampuan sihir mereka . Walaupun mereka telah dikaburi dengan gaji dan jawatan yang lumayan .

Depa sebenarnya dah dengar dah , yang si Nabi Musa ni si tukang "sihir" yang hebat sehingga mampu menjadikan tongkat sebagai ular yang besar walhal itu sebenarnya mukjizat .

Tidak mungkin seorang nabi sanggup melakukan sesuatu perkara yang dilaknat Allah SWT .

" Akulah Tuhan yang maha tertinggi ," Firaun cuba meyakinkan Tukang - tukang sihir dengan memperbodohkan mereka .

Kalau si tukang - tukang sihir ni boleh berfikir dengan waras .

Nescaya diaorang akan berkata ; kalau hang tu tuhan , awat hang tak settle kan kes ni sendiri ?


Alhamdulillah , at the end of the story , si tukang - tukang sihir mendapat hidayah Allah SWT .

Mana tidak , si tukang - tukang sihir ni dah tahap master tapi still kalah lagi dengan baginda Musa A.S . Jadi diorang fikir Nabi Musa ni bukan sebarang orang . Baginda semestinya orang yang benar !


Persoalannya sekarang , mengapa Firaun ni berani berkata sedemikian ? Berani mengaku dirinya Tuhan yang tertinggi ?

untuk menjadi pemimpin hebat yang Jahat senang sahaja , perbodohkan lah rakyat !

Bila rakyat tertidur , maka pemimpin turut tertidur !

Saidina Umar apakala dilantik menjadi khalifah berkata ;

" Saat aku menjadi khalifah , taatlah aku selagi aku beriman dan berlandaskan hukum syariat . tetapi kalau aku salah . Perbetulkan ! Ada siapa yang mahu memperbetulkan aku ? "

Satu sohabat bangun .

" Aku akan perbetulkan engkau wahai Umar dengan pedang ni . "

" Alhamdulillah , masih ada rakyat yang mahu memperbetulkan aku ."

Antara masej yang terkandung dalam beberapa ayat yang ditafsir secara ringkas ni ialah ;

1 . Berda'wah ada pelbagai method , pelbagai cara . Jikalau method pertama tidak berjaya , carilah method yang sesuai untuk dida'wahkan . Ada banyak alternatif lain . Nasyid , memperdengarkan ayat al-quran atau hadith , dan macam - macam lagi kaedah .

2 . Pemimpin itu lemah bersangkut paut dengan rakyat juga .

3 . Jangan berputus asa dalam berda'wah . Sememangnya da'wah itu pahit , perit kerana manisnya berada disyurga . Islam tak pernah kalah walaupun pernah jatuh berulang kali .

Khalifah Abbasiyyah yang terakhir mati dibunuh Gengis Khan and the geng dengan cara digulung didalam tikar dan diketuk dengan tongkat beramai - ramai . Habis ulama - ulama mati , perpustakaan diceroboh . Kitab - kitab dibuang disungai dan dipijak oleh kuda - kuda . Islam kelihatan tidak ada masa depan .

tetapi , siapa sangka , cucu Gengis Khan , Kublai Han masuk Islam ! Belum pernah ada mereka yang menakhluk negara islam , akhirnya memeluk islam .

Wallahu'alam .

1 comment:

Anonymous said...

Syukran saudara/saudari.

Amat membantu utk saya yg bru nak menghafal dan cuba utk fahamkan surah ini.

Jzkk.