Friday, February 25, 2011

Salam ~



Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Boleh ke guna perkataan salam ? Orang kata tak boleh , salam tu maksudnya suruh pergi . Betul kah ?

Kes ni berlaku dalam media massa seperti sms , dan facebook .

Apa yang tak bolehnya ? Boleh lah , salam yang diguna bererti

'' assalamu'alaikum "


Tak kira lah kepada si penghantar atau si penerima salam .

Salam bermakna selamat , sejahtera . Salam tu kan pinjaman dari asma' Allah ;

" As-Salam ''


Jadinya , salam tu shortcut daripada kalimah assalamu'alaikum .
Cumanya nak bagitau kat sini . Kalau kita dapat tulis penuh itu lebih baik dan sempurna .

Ada beberapa sebab harus guna perkataan salam ;

1 . Nak cepat .

2 . Bimbang salah tulis perkataan ''assalamu'alaikum''


Lagipun , kalau dalam sms , kita bagi salam full version , " assalamu'alaikum warahmatullah hiwa barakatuh " , berapa lagi font yang tinggal untuk kita sms ?

Nama pun sms . ringkas punya . tulis pun ringkas - ringkas lah .

Nak lebih kuat dalil , sila ruju' sendiri surah Yaasin ayat 58 ;

" ucapan salam sejahtera dari Tuhan Yang Maha Mengasihani. "


Sesetengah kitab pun memakai shortcut seperti ;


1 . Nabi Muhammad SAW
2 . Para Sohabat RA
3 . Saidina Ali KAW

dan lain - lain .

Kesimpulannya , boleh atau tak gunakan perkataan shortcut untuk ''salam'' ?

jawabannya ialah boleh .

boleh dengan syarat , perkataan perkataan yang digunakan mestilah difahami oleh penerima sms atau pembaca .



Wallahu'alam bissawab .

2 comments:

Jeneral Panji Hitam said...

salam...entri yg sgt manfaat dn brguna..mohon share

محمد عرفان بن عبدالراني said...

qola ;



Salam . Syurkan . Saya kumpul dalil2 dari Ustaz Dr Abdul Basit Abdul Rahman dan Ustazah Siti NurBahyah Mahmod :)