Sunday, October 16, 2011

Guruku Oh Guruku

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Guruku oh Guruku , popular bebenor puisi traidisional ni . Didekelamasikan oleh Usman Awang .


Pepatah orang melayu ada berkata ;

" Jaga seorang anak boleh jadi gilo , "

Ha , korang bayangkan kalau jaga satu kelas anak murid ? gilo tak gilo ?

Hargailah pengorbanan seorang guru . Artikel ni ditaip bukan pada 16 Mei . HUHU .

Saja saja je tulis .

Bersyukurlah kepada Allah , kerana kita dididik oleh guru , daripada kita stupid hatta kepada bijak pandai berhikmah .

ceciter , siapa yang ajar kan nabi junjungan kita , Muhammad SAW , wahyu yang pertama ? aku tidak tahu ! , lantas nabi dipeluk oleh Jibrail A.S .

disebalik kehebatan sultan Muhammad al-Fatih , ada pelbagai ulama' yang diambil sultan Murad II untuk mengajar dan mendidik anaknya sultan Muhammad al-Fatih . Antara yang ditugaskan mendidik al-Fatih ialah as-Syeikh Syamsuddin , seorang pakar dalam bidang botani , pertanian . Ada ulama' menyatakan , Syeikh Syamsuddin inilah sebenarnya al-Fatih maknawi yakni , al-Fatih yang sebenar , kerana tanpa beliau , Sultan Muhammad al-Fatih , hanyalah sultan Muhammad yang biasa .

Korang kenal ,

Ustaz Azhar Idrus ?

dahulunya seorang guru dalam bidang muzik , tetapi kini , subhanallah , beliau menjadi seorang ulama' yang hebat . Bagaimana boleh menjadi sebegini ?

jawabnya , beliau bertalaqqi dengan ramai Ulama' , antaranya yang saya ketahui ialah Tuan Guru Haji Muhammad Zin , Pondok Lubuk Pandan Wakaf Tapai .

Seterusnya ,

Nobita Nobi , bagaimana beliau boleh menjadi seorang manusia yang matang ?

dalam satu fan-made komik yang dibuat oleh Nabuo Sato , setelah kehabisan bateri Doraemon , Nobita belajar dengan bersungguh-sungguh . Akhirnya Nobita menjadi seorang Doktor dalam bidang robot dan telah memperbaiki sendiri Doraemon . Cuba teka , siapa yang buat mesin masa ?

Saya ulang soalan , bagaimana Nobita boleh menjadi seorang manusia yang matang ? jawabannya , kerana seekor Doreamon disisinya , yang selalu menjadi Pakar Motivasi buat Nobita .


Uzumaki Naruto , dimana beliau belajar mendapat teknik terhebatnya Rasengan ? bukankah dari seorang "ulama'' bernama Jiraiya , dan dimana pula Jiraiya mendapatkan teknik tersebut , bukankah dari bimbingan anak muridnya sendiri ? saling berkongsi ilmu .

Son Goku , rata-rata semua orang kenal .hehe . Goku belajar dengan siapa ? bukankah dengan pelbagai tok guru yang hebat seperti Master Roshi ?

israk mikraj , mengapa mesti pada waktu malam ?
mengapa mesti menaiki Buraq ?
dan mengapa pula mesti bersama Jibrail ?

Itu semua simbolik ,

malam , adalah waktu yang paling sesuai untuk kita bermunajat kepada Allah , kita merintih dosa-dosa yang kita lakukan .

Buraq , sebuah kenderaan , kita memerlukan kenderaan untuk kita pergi menuju Allah , untuk kita beribadat kepada Allah .

dan yang paling penting , mengapa mesti bersama Jibrail ?

Sebab , kita memerlukan seorang guru , seorang guru yang hebat , untuk membimbing kita , menyucikan hati dan rohani kita dalam perjalanan menuju Allah SWT .

Wallahu'alam bissawab .

No comments: