Monday, January 9, 2012

Hantu , ada hantu , mana Hantu ?

Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad

Harini saya nak share satu perbualan antara saya dengan seorang hamba Allah yang mengadu kat saya . Diharap yang membaca ni tak ada penyakit lemah semangat bila duduk sengsorang dalam bilik . Penceritaan dalam cerita ni telah diolah , kerana saya tak berapa nak ingat jalan cerita nye...

Hamba Allah : Assalamu'alaikum , apa pandangan awak kalau kita , ter ... ternampak arwah roh orang yang kita kenal ?

Penulis : Ok , menurut buku yang saya baca , awak kenal bukan dengan Tuan Guru Harun Din ?

Hamba Allah : Kenal sangat .

Penulis : Ok , beliau menyatakan didalam satu buku beliau , " Menjawab Persoalan Berkaitan Makluk Halus " , roh tidak akan kembali ke alam nyata . Di dalam kubur , sama ada roh sibuk dialam kubur , di azab atau sedang menikmati juadah bayangan syurga .

Saya berikan contoh saya pulak , dahulu kita dari alam rahim , dan alhamdulillah kita sekarang berada di alam nyata . Soalan saya , boleh atau tidak kita kembali ke dalam rahim ibu kita ?

Hamba Allah : Tak boleh ...

Penulis : So , macam tu jugaklah dengan roh . Kalau roh dah dialam barzakh , macammana dia nak kembali ke dalam dunia .

Hamba Allah : Saya tanya soalan ni bukan apa , baru-baru ni saya ada bermimpi satu mimpi , saya bermimpi , berjumpa dengan seorang perempuan dengan wajah yang cantik mendakwa dirinya sebagai tunang saya . Tiba-tiba , wajahnya bertukar menjadi wajah yang sangat hodoh dan tangan kanannya mencengkan dadanya sendiri . Apa tafsiran mimpi tersebut ?

Penulis : Wallahu'alam , saya tak tahu , saya bukan berilmu sangat .

Hamba Allah : Ok takpa , hmmm ... saya duduk dalam bilik ( asrama ) sensorang kadang-kadang terdengar orang main bukak tutup lampu , paip air terbukak sendiri lah ...

Penulis : Saya nak tanya, abang ada atau tidak suka duduk dalam bilik sengsorang ?

Hamba Allah : suka jugak , rasa sunyi je .

Penulis : Abang ada tak tetiba je menangis ?

Hamba Allah : Ada , tetiba saya terjaga daripada tidur , saya menangis secara tiba-tiba !

Penulis : Mintak maaf , dalam buku yang saya baca ( Ustaz Sharhan Shafie ) , menangis tiba-tiba adalah salah satu tanda daripada jin . Abang ada tak mimpi jatuh dari tempat tinggi ?

Hamba Allah : Pun ada , jatuh dari gunung misalannya .

Penulis : Hmm , itupun tanda jugak .

Hamba Allah : Ada hamba Allah cakap , saya kemungkinan ada orang ''hantar'' . Saya geram kenapa diorang yang hebat-hebat ilmu diorang tak cakap yang saya ni di''hantar'' .

Penulis : Begini , Nabi Muhammad S.A.W merupakan seorang nabi yang teragung , dan baginda juga pernah disihir . Nabi S.A.W hanya mengetahui diri baginda disihir setelah Jibrail A.S turun memberitahu tentang perkara sebenar .

Kalau nabi yang mulia pun tak tahu tentang dirinya disihir ( atau di''hantar'' ) , takkan kita ( manusia biasa ) boleh tahu ?

Hamba Allah : Terus terang saya cakap , yang saya ni tak solat . Al-Quran pun saya jauh . Saya ni jugak gilakan perempuan . Saya nak jadi normal ...

Penulis : Gila perempuan ? macam mana tu ?

Hamba Allah : Ermm ,, kadang kakang suka tengok yang lawa . Kadang-kadang terpikir pasal seks .

Penulis : Hmmm ... , saya rasa abang ni patut pergi berubat . ( menurut satu laman sesawang , gilakan seks a.k.a nafsu tinggi berkemungkinan ada penghuni didalam badan . )

Hamba Allah : Darus Syifa ?

Penulis : Tak kisahlah kat mana pun . Saya nak tolong abang pun tak pandai , saya ni bukannya pandai dalam agama pun .

Hamba Allah : Ok takpa ...

Cerita berhenti setakat itu sahaja ...

Wallahualam , saya bermohon kepada Allah daripada kesalahan fakta berkenaan alam ghaib ...

No comments: