Tuesday, November 30, 2010

Apa ada dalam Surah al-Fatihah ?


Bismillahirrahmanirrahim ...

Assalamualaikum Warah Matullah ,


Allahumma Solli Ala' Muhammad


Pada suatu hari , masa Jibrail duduk bersama Rasulullah dan tiba – tiba bunyi disiling tempat mereka duduk , dan banyak pintu terbuka disiling . Lalu , Malaikat turun dan berkata ;


“ Tahniah ya Muhammad , ada dua cahaya yang Nabi lain sebelummu tak dapat , iaitu Fatihatul-Kitab dan Khawatim al-Baqarah ( ayat kursi ) .”


atau bahasa kita , kautim . Aku pun tak tau kautim tu apa benda . Deal kalau tak silap . Entah apa - apa lah orang kita .

Makna kata , surah fatihah ni hebatlah . jadinya , apa ada dalam al-fatihah ?Ayat 1 ,


Ayat ini membuatkan kita yakin bahawa Allah sentiasa disisi kita , justeru membantu kita untuk terus bersifat ihsan .


Ustaz , kenapa mesti start dengan bismillah , bila nak buat sesuatu perkara ?

Al-Hadith dari Muhammad SAW ;


“ Setiap sesuatu yang tidak dimulakan dengan nama Allah menjadi lagha ( sia – sia ) ”


Baru – baru ni saya ada dengar khabar cerita dari hamba Allah ;


“ Kalau nak makan kenapa mesti “dengan nama Allah ” ? Adakah Allah join makan dengan kita ? ”


Kalau kita tak baca bismillah , syaitan akan join makan kita , pilih ? nak makan dengan nama Allah atau nak makan dengan syaitan ?


Biar saya explain , waktu Nabi Muhammad dan Abu Bakr dalam gua . Ketakutan Abu Bakr , kegelisahan . Tapi apa kata Nabi Muhammad ?


“ Allah bersama kita .”


Ada tak Allah ikut mereka masuk gua ? Tak bukan ?

Nak lagi faham , macamnilah ,


Satu ayat yang dipetik dari I’lan mee sedap .


“ Aku dihatimu sayang .”


Adakah maksud lelaki , “ aku dihatimu sayang ?”


Adakah lelaki tersebut berada didalam hati perempuan tu ? Tak bukan ?


Menjawab persoalan anda , Kenapa mesti bismillah bila nak makan ? sebab sifat ihsan itu tadi .


Kita yakin Allah ada melihat kita . BUKAN Allah berada dimana – mana . Allah tetap berada Arasy tetapi pertolongan Allah itu . Allah sentiasa membantu hamba – hambaNya .


Tapi ingat , kalau benda tu dah haram , nak bismillah lagi , tak tau la nak cakap apa .

Bukak poket , keluarkan rokok , Pall Mall bai , Rokok letak kat bibir .


Tekan lighter sambil “bismillah hirrahmannirrahim .”Ayat 2 ,Korang faham ke apa makna 'alam ?


apa makna 'alam ?


benda hidup , benda tak hidup , kehidupan semesta , tak semesta , perkara ghaib , kehidupan mikroorganisma dan lain-lain , itupun sudah meliputi seluruh alam , tetapi korang perasan tak Allah gunakan perkataan " 'Alamin " . 'Alam itu pun sudah meliputi seluruh , apatah lagi ditambah kalimah jama' yakni banyak .


Senang faham , " Segala puji bagi Tuhan pemilik sekalian alam . "


'Alam tu pun dah meliputi semua , ditambah lagi dengan ''sekalian'' . Subhanallah .


Walau muncul 'alam yang baru , Tuhan yang buat alam tu Allah lah. ye la zaman dulu mana orang tau mikroorganisma tu . Zaman sekarang baru tahu . So , Allah yang buat sekalian 'alam , tak kira baru , tak kira lama .


Ayat kedua mengajar kita supaya meletakkan keyakinkan kita sambil memuji Allah Azza Wajalla yang mencipta seluruh ‘alam .

Satu sahabat Nabi diberi salam oleh Nabi , “ Assalamualaikum .”

“ Waalaikumussalam .”


Kemudian nabi bertanya ; “ Kamu sihat ? ”


“ Baik ya Rasulullah ,” jawab sohabat .


“ Kamu sihat ? ” Rasulullah bertanya lagi .


“ Baik ya Rasulullah .”


“ Kamu sihat ? ”


Sohabat ni pelik , dalam fikiran dia , Rasulullah tak pekak , aku dah kata baik , baik , baik , dia dok tanya tak henti – henti . Sohabat fikir confirm ada yang tak kena dengan jawapannya , Tiba – tiba dia teringat satu perkataan .


Jadi dia pun jawab , “ Alhamdulillah ya Rasulullah . Bil Khayr . ”


Itu jawapan yang aku tunggu dari kau , ” sabda Nabi SAW .


Kisah ini menunjukkan betapa kalimah syukur kepada Allah amat penting digunakan rutin seharian . Kalimah syukur digunakan untuk tidur , bangun tidur , makan , bersin dan macam – macam lagi .Ayat 3 ,


Menyebutkan kesimpulan sifat – sifat al-Jalaal ( Kebesaran ) dan sifat – sifat al-Kamaal ( Kesempurnaan ) .


Persoalannya , mengapa bismillahir rahmanir rahim ~ ?


Pernah tak seumur hidup kita dengar bismillahil muntaqimul jabbar ?


Saya tanya sekali lagi , pernah atau tidak kita mendengar ayat “ bismillahil muntaqimul jabbar ” ?


mesti readers kata tak pernah . Pernahlah , saya baru je cakap tadi . Takkan tak pernah dengar lagi


Mengapa tak baca bismillahil hayyul qayyum ?


Ustaz , ustaz , saya pernah lafaz kalimah bismillahil awwal wal-akhiruhu .


Kalimah tu kaau sebut fasal kau asyik dengan melantak tak ingat akhirat . Makanan dah nak habis baru ingat Allah .


Selalunya mesti bismillah ar-rahman ar-rahim . Mengapa ? Kerna sifat Rahman melebihi sifat yang lain .


Dalam hadith Qudsi ;


“ Tuhan ada 100 rahmat , satu didunia , 99 diakhirat . ”


Cuba kita check al-Quran , ada beberapa surah yang dimulakan dengan ayat muqatta’ah seperti Alif lam ra , Haa mim , dan Nun bila digabungkan ketiga – tiga ayat ini menjadi ?


Ar-Rahman~ Subhanallah , hebat !


Dan ulama’ berijmak kata apa ? Rahman untuk seluruh makhluk , tak kira muslim atau non-muslim .


Tapi Rahim ? khas VVVVVVVVVIP untuk orang islam , dihari akhirat nanti .


Ada yang berkata ; basmalah tak wajib baca dalam solat sebab Imam Mekah tak bacapun dalam solat . Solat fardhu pulak tu . Betulkah kesasihan cerita ini ? Tidak !


Imam Mekah tu baca , cuma mazhab Imam yang mengimamkan solat di Mekah tak baca bismillah secara jahriyah ( kuat ) . Tahu – tahu dah “ alhamdulillahirabbil ‘alamin ” .

Kita mazhab Shafie kenalah baca secara jahriyah .


Kita komen je Imam tu tak betul , Imam ni tak betul lah , semua kita nak komen . Kalau jadi juri , Juri Akademi Fantasia pun kalah . Cuba kita check solat kita .


Takbiratul Ihram pun dah senyap , tak keluar bunyi . Nak sah macammana ? Cuba bayangkan kita nak temuduga kerja , bercakap tapi tak keluar suara , ingat boss nak amik kita kerja ?Ayat keempat pula ,Menyatakan tentang Qiamat yang pada hari itu akan menerima balasan amalnya supaya seseorang itu tidak menumpukan usahanya semata – mata nak mencari dunia .


Tak salah nak cari dunia , carilah . Tapi kenapa tak berlumba – lumbalah mengejar akhirat ?

Para sahabat berlumba –lumba nak bagi salam kepada Nabi , sampai melompat dari tempat tinggi . Last – last , Nabi juga yang beri salam kepada sohabat .


Aswadi , sohabat nabi yang hitam setelah diberi peluang perkahwinan seorang anak dara yang molek putih , tengah beli barang perkahwinan setelah disponsor oleh sohabat .

Terdengar panggilan perang . Terus cancel beli barang perkahwinan , beli alat peperangan siap dengan kuda dan penutup muka .

Hebat berjuang dan akhirnya syahid . Sahabat terkejut bila terbuka penutup muka . Aswadi ! akhirnya jenazah Aswadi yang hendak dimasukkan dalam liang lahad disambut dengan begitu ramai bidadari syurga .


Kita berlumba – lumba juga , tapi hal dunia jeh . Nak kereta 6 pintu , nak rumah yang ada 7 bilik . Last – last , dapat kereta satu pintu dan rumah satu bilik . Seksyen 21 .


Ayat kelima ,

iyya kana' bud


Menerangkan tugas mengapa manusia dicipta Allah . Ibadat itu dengan segala jenisnya tak dapat tidak diperlukan oleh manusia kerna ia menghidupkan iman , menyihatkan tubuh badan , dan memperbaiki akhlak . Dalam ayat lain iaitulah surah al-zariyat ayat 56 ;


“ Tidaklah aku jadikan jin dan manusia itu melainkan untuk beribadat kepadaKu .”


Dan [ Wai iyya kanas ta'ien ] memperkatakan tentang kelemahan manusia , mereka tidak melakukan sesuatu perkara melainkan dengan pertolongan Allah .Ayat enam ini pula menerangkan bahawa perkara yang utama dihajati dan dipohonkan kepada Allah ialah memperoleh hidayah dan taufiq kejalan yang membawa kebahgiaan , dunia dan akhirat .kerana telah sedia ada berbagai jalan yang akan ditempuhi , dan cara melalui hari – hari didunia pula banyak berbilang – bilang dan lain – lain yang disebabkan berlainan tabiat , ‘adat dan hawa nafsu yang beraneka ragam .


Kita nak pergi kerja , kena berhadapan dengan majikan yang kaki maki . Rilekslah , itu semua cubaan .


Kita nak pergi sekolah , kena berhadapan dengan makhluk yang bernama tidur . Rilekslah , itu semua cubaan . Apa salahnya tidur dalam kelas ? pahala still berjalan asalkan kita duduk dalam majlis ilmu .


Kita nak pergi majlis ilmu , kena bayar rm 20 , rileks lah , benda ni guna bukan untuk elaun aku . Tapi untuk bagi korang mencekik .


Perlu diingatkan , ayat ini bukan bererti kita tidak ada iman atau kita ini jahil langsung . Bukan ! , ayat ini lebih kurang sama dengan ayat dari surah ‘ali imran ayat 8 .


Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau memesongkan hati kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami limpah rahmat dari sisiMu; sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya.Ayat ketujuh pula ,


Allah SWT mengarah manusia supaya sentiasa memerhati dan memikirkan kisah – kisah umat terdahulu , supaya ia memilih kebaikan yang membawa kebahgiaan dan berjaga – jaga serta menjauhkan diri daripada apa yang menyebabkan kecelakaan sehingga dapat hidup didalam nikmat yang kekal pada hari akhirat kelak dalam syurga “ Darus Salam ”.


,Sirotol lazina 'an'am ta'alaihim , jalan yang Kau beri nikmat . Siapa lagi , kalau bukan nabi – nabi , rasul – rasul , dan orang orang yang soleh . Kalau dapat title mat Saleh pun , tak akan berguna dihari akhirat kalau tak beramal soleh .


Ghoiril maghdubi 'alaihim ,


Siapa yang Allah murkha ? Yahudi ? ya , Yahudi . Kalau kita nak mengumpat dia , perghh , 30 jilid buku pon belum tentu cukup . Tentera Yahudi diambil dari anak luar nikah , dilatih membunuh tanpa perasaan , hidup untuk kerajaan . Salah satu propaganda yahudi ialah tarikh 14 Februari sendiri , iaitu tarikh bermula kerajaan Haram Bani Israil !


Apa yang ada pada tarikh tersebut ? sekuntum bawang merah , sebuah memori , ..terima kasehhh !

Ops , terlebih sudah .


Bukan Yahudi sahaja yang Allah murkha . Orang yang tahu halal haram , tapi tak buat apa yang dia tahu , Allah murkha juga . Jangan kita kata tafsirnya yahudi saja . No , no , no , no no ! tahu couple tu haram , tapi bercouple juga .


Fatwa dah kata , merokok tu haram , yang dok gatal merokok kenapa ? mana – mana remaja yang saya nampak dan hidu ada rokok , aku sumbat mulut dia dengan kotak rokok tu sekali . Kenapa benda macam ni boleh berlaku ?


sebab ilmu ada tapi tak nak amalkan .

Ibarat telefon bimbit tanpa kredit .


Henset saya nampak je cikai . jenama cokia , tapi kredit .Kat surau tuh siap kena pasang traffic light , begitu panjang orang surau beratur nak mintak kredit .


waladhholliiiiin


Biar saya bagitau sekejap , ayat ini antara ayat yang amat sedikit para sohabat bunyi dengan betul . Hanya ada sesetengah sohabat je yang betul bacaannya part ni .


Wallahu’alam .


“ Dan orang – orang yang sesat ,” – kitab tafsir menyatakan orang yang sesat itu ialah nasrani berdasarkan al-hadith ;


“ Orang – orang yang dimurkai itu ialah kaum yahudi dan orang – orang yang sesat ialah kaum nasrani . ”


Macam yang diterangkan tadi , sungguh yahudi itu kaum yang dilaknat , nasrani sesat . Tapi kita ? perfect sangat ke ?

Halo , please~ , balik rumah muhasabah diri . Man Nahnu Ha’qa .

Bukan Man Nahnu Hardcore . Lain bunyi .


Sekian , Wallahu'alam


No comments: